Фо Бо — суп зі 100-річною історією

 Фо Бо — суп зі 100-річною історією

Вітаю, друзі! Якщо після численних приготувань, святкувань і гостин ви втомились від поживних салатів, святкових холодців та котлет і шукаєте рецепти цікавих супів, щоб якнайшвидше ввести їх у свій раціон — наша програма стане вам у пригоді! Ірина Зінчук разом з головним бренд-шефом компанії Unilever Food Solutions Україна готували в’єтнамський суп, який вдасться хоч вдома, хоч на польовій кухні!

 

 

В'єтнамська національна страва Фо Бо — суп на міцному яловичому бульйоні з рисовою локшиною. Цей наїдок має багату 100-річну історію. Страва, що поширилася завдяки в'єтнамським емігрантам і швидко завоювала любов місцевих жителів на всіх материках планети. Вчені намагалися з'ясувати, як і коли з'явився Фо Бо, проте ніяких записів щодо цього не знайшли. Тільки за словами старійшин вдалося дізнатися, що з'явився Фо в Нам Дінха, крихітному містечку на півночі В'єтнаму, розташованому недалеко від Ханоя, під впливом китайських і французьких кулінарних традицій. Словом Фо зветься суп і заодно локшина, яку для нього використовують. Бо — це яловичина по-в’єтнамськи, тож фо-бо — буквально перекладається як суп з яловичиною. У В’єтнамі торговці продають суп Фо просто на вулицях, варять його у величезних каструлях, які киплять цілодобово, адже найсмачнішим вважається бульйон, який вариться не менш 12 годин. У кожній в’єтнамській родині є свій рецепт цього наїдку. А ще, як не дивно, в'єтнамці найбільше полюбляють його їсти на сніданок.

Класичний рецепт Фо Бо. Спочатку варимо бульйон із яловичих кісток та м’яса з додаванням цибулі, солі, соєвого соусу, перцю чилі, імбиру, кориці, гвоздики, бодяну та шафрану. Часник та цибулю завчасно потрібно підпекти на сухій сковорідці чи грилі. Бульйон має кипіти 3-4 години на повільному вогні — тоді він готовий. Окремо готуємо рисову локшину. Варити її не потрібно, достатньо залити на декілька хвилин кип’ятком. Насипаємо готову локшину в піалу, кладемо в неї варене м’ясо, нарізану тонкими скибочками яловичину, як на карпаччо, прорости пшениці та заливаємо все це киплячим бульйоном. Заправляємо страву шматочками лайма, перцю чилі та великою кількістю зелені — зелена цибуля, кінза, базилік.

Щоб бульйон вийшов міцним, для Фо Бо використовують яловичі кістки. Найкраще взяти трубчасті кістки (гомілку), але згодиться і грудинка. Найсмачнішим вважається суп із двох видів яловичини: провареної до повної готовності і напівсирої — карпаччо (яка нарізана тоненько і тільки обшпарена бульйоном). Ви можете використовувати тільки один із видів м’яса. Щоб шматочки карпаччо були ідеальними — м’якими і рожевого кольору — м’ясо наріжте дуже тонко, як папір. Завдяки цьому воно приготується і змінить колір, як тільки буде обшпарене киплячим бульйоном. Найкраще брати свіжу вирізку найвищої якості.

Щоб приготувати Фо Бо:

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».

Довідково:

 

Дмитро Будашка — головний бренд-шеф Unilever Food Solutions Україна. Навчався в Національному університеті харчових технологій. Працював шеф-кухарем в ресторанах України та Казахстану. Спеціалізується на стравах середземноморської, європейської та національної кухонь.