БАРИСТИ НА ПЕРЕДОВІЙ

БАРИСТИ НА ПЕРЕДОВІЙ

Володимир Шевченко, десантник 95 бригади, власник чотирьох кав’ярень Veterano Coffee. Нещодавно відвідав бійців на передовій, аби пригостити хорошою кавою.

 

Володимир, звідки взялася ідея поїздки? Тільки я відкрив кав’ярню, в мене відразу виникло бажання поїхати до хлопців на фронт, пригостити їх кавою. Мені весь цей час «підвішували каву». Що таке «підвішена кава», я думаю, знають вже всі. Це коли людина оплачує свою каву і залишає 10- 15 гривень на «підвішену каву». У нас це мало розвинуто. В Європі будь-хто може зайти до кав’ярні і випити безкоштовно напій. І не обов’язково для людини, яка не має грошей чи незаможна, це просто, як випити каву від незнайомця. Річ в тому, що це тепла традиція. В Америці, навіть, в супермаркетах «підвішують» продукти. У своїй кав’ярні я теж запровадив цю традицію і за півтора року зібралося багато кави. І вона пішла вся для хлопців на передову.

Чому я захотів поїхати? Я був кавоманом до війни. А без кави на передовій складно, постійний недосип. Розчинна, заварна байдуже все пилося. Але оскільки я кавоман, мені було складно. І от, коли вперше нас вивели в ППД В Слов’янськ, я відразу ж пішов шукати кави.
 

Вікторе, скільки кави використали за поїздку? Взяв я з собою 10 кг кави, але пішло 5 кг, це близько 500 порцій кави.

В які населені пункти їздили? Кому пощастило скуштувати смачної кави? В Мар’янку. Це був один з батальйонів ЗСУ. Це піхота. Хлопці дуже круті!

 

Яку каву найчастіше замовляли? Американо, капучино. Декого спокусив на Флет Вайт. Це подвійний еспресо та збите молоко з невеликою кількістю пінки. Ніжний кавовий напій. Я перший у світі барист, що працював на лінії розмежування.

 

Хто допомагав в поїздці? Ідея була мого товариша Романа Маринова, він командир танку 30 ОМБР. Також з нами був капелан Сергій. І от з мене потрібна була кава. Для хлопців наш приїзд був подією. Вони місяцями на війні, це одноманітна рутина. Хлопцям потрібна така підтримка.

 

Позитивні відгуки, коментарі військовослужбовців від вашого приїзду на передову? Було декілька відгуків. Один хлопчина зацікавився кавою і я йому рекомендував варити каву у джезві. Джезва –турка. Я йому провів невеликий майстер-клас. Підказав, яку потрібно придбати джезву, оскільки вона повинна бути не керамічна, не металічна, а мідна. Нещодавно він надіслав мені фото на якому зображено: як він готує каву з нещодавно купленою туркою.

Фото: Дмитро Степанов.