Древня французька страва по-українськи

Древня французька страва по-українськи

Ми продовжуємо знайомити вас з відомими кухарями, кондитерами та кулінарами і готувати найрізноманітніші смаколики, які ви можете відтворити хоч вдома, хоч на польовій кухні! Цього тижня у нашій студії був галицький шеф-кухар — Максим Прихідько і разом Іриною Зінчук він чаклував над своєю авторською стравою.

 

 

 

Максим запропонував приготувати його фірмовий крем-суп із коренеплодів. В автентичній українській кухні коренеплодам здавна приділяли особливу увагу. А згадки про наїдки з ріпи, пастернаку, буряка та моркви можна знайти у творах 18-19 століття.

Максим використав традиційні інгредієнти на сучасний лад і отримав неперевершену першу страву. Для неї корінь селери, пастернак, гарбуз і ріпу почистіть, поріжте на однакові шматки й посоліть. Запікайте до готовності в розігрітій до 180 градусів духовці. Печені овочі помістіть у чашу блендера чи каструлю. Влийте кип’ячене молоко і збийте все блендером до однорідної маси. За допомогою молока ви можете домогтися бажаної консистенції для вашого супу. Додайте сіль, перець до смаку. Подавайте такий суп із грінками чи профітролями. Ця страва виходить дуже ніжною, ароматною, поживною та корисною!

До речі, крем-суп чи суп-пюре вигадали французи. Принаймні — один із них. Марі-Антуан Карем — творець високої кухні, "король кухарів та кухар королів". Спочатку він тримав у Парижі "Кондитерську де ла Рю-де-ла-Пе", і його тістечка у формі впізнаваних замків та соборів так вразили французький нобілітет, що майстра запросили куховарити в замок де Валансе, де його клієнтами стали Талейран та Наполеон.

Саме Талейран — відомий французький політик і дипломат влаштував кухарю жорсткий тест, запропонувавши скласти меню на цілий рік, використовуючи тільки сезонні продукти, але водночас щоб жодна страва не повторювалась. Карем гідно впорався з цим завданням, і саме у тому річному меню вперше і з’явилася вигадана Карем страва — суп, заправлений обсмаженою в олії мукою — тобто суп-пюре, або ж крем-суп, а також і його брат-близнюк velout — "оксамитовий суп".

Щоб приготувати крем-суп від Максима Прихідька, візьміть:

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».

 

Максим Прихідько — шеф-кухар та засновник Експериментальний ресторан, шеф гастрономічного простору Pro100hub. Останні 2 роки займається вивченням українських продуктів та дикорослих рослин. Член асоціацій шеф-кухарів України, «Західної шеф-групи» та Клубу галицької кухні. Переможець міжнародних та всеукраїнських кулінарних конкурсів. Його філософія полягає у використанні сезонних та місцевих продуктів.