Гаряча страва з вулиць Афін

Гаряча страва з вулиць Афін

Цього разу наш гість військовий кухар 14 ОМБР. Він вправно готує хоч на професійній, хоч на польовій кухні. І бійці, харчуванням яких опікується Андрій Поліщук, в один голос стверджують, що гороховий суп, який він готує для їхнього підрозділу неперевершений. Тож ми вирішили дізнатися, в чому секрет цієї страви й сьогодні приготувати її разом.

 

 

 

Гороховий суп має давню історію. Ще в середині першого століття до нашої ери на вулицях Афін продавали гарячий гороховий суп. Ця ароматна страва вже тоді була неабияк популярною. До неї ставилися шанобливо, регулярно готували, постійно вдосконалювали та навіть подавали у храмах. Цю страву згадують і в грецькій міфології, там вона ототожнюється з родючістю. Суп із гороху був символом ситості, достатку і навіть здоров’я.

Протягом 3-4 тисяч років цей суп залишається популярним весь цей час на нього не впливали ані історичні, ані культурні, ані внутрішні процеси. Горох набув популярності і на Сході, і в Південній Африці, і серед європейців. А коли конкістадори захопили Новий Світ, вони зрозуміли, що подібна страва вже століттями існує і там.

Андрій Поліщук зізнається, секрет популярності його страви в тому, що він робить її на кшталт супу-пюре. Для цього насамперед потрібно приготувати наваристий ароматний бульйон. Найкраще готувати його на телятині, хоча підійде і курятина чи свинячі ребра. В бульйон слід покласти цілу цибулину і моркву, порізану кільцями. Готувати на середньому вогні. Коли м’ясо буде готове дістати його. В бульйон додати завчасно промитий горох. Коли горох трохи поготується  покласти нарізану кубиками картоплю. Окремо слід приготувати засмажку з пасерованої цибулі та моркви. Андрій радить готувати суп доти, доки картопля почне вже розварюватися. В цей момент додати засмажку, сіль, перець, лавровий лист до смаку і повернути в суп м'ясо, яке ми раніше дістали. Для насиченішого смаку та аромату м'ясо можна додатково обсмажити до апетитної скоринки. Дати супу трохи настоятися і лише тоді подавати до столу.

Для приготування горохового супу з розрахунку на 1 особу візьміть:

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».

 

Кухар 14-ї ОМБр. За освітою кухар-кондитер. Як військовий кухар, годує щодня понад 120 бійців свого підрозділу. Вправно кулінарить хоч на професійній, хоч на польовій кухні. Обожнює свою справу і планує й надалі продовжувати контракт зі Збройними Силами України.