Паста в соусі Болоньєзе

Паста в соусі Болоньєзе

Сьогодні ми приготуємо класичну італійську страву — яскраву, ароматну і ситну. Щоправда, чаклувати над нею доведеться тривалий час. Тому якщо ти саме повернувся з чергування і маєш натхнення вразити рідних чи побратимів неймовірно смачним обідом, мерщій занотовуй. Мене звати Ірина Зінчук і разом зі мною в наряд на кухню заступає кухар мережі ресторанів Бао — Богдан Суворов. Привіт, Богдане, над якою стравою чаклуватимемо?

 

Спершу треба приготувати Болоньєзе — найвідоміший італійський соус. Варто пам’ятати, що інгредієнти для цієї підливи необхідно нарізати лише  кубиками. Насамперед треба вибрати якісну вирізку яловичини і подрібнити її. Так само нарізати цибулю Марс, моркву, стебло селери і ріпчасту цибулю.

Взяти банку помідорів пелаті та перебити їх занурним блендером. Якщо ж таких томатів немає, підійдуть свіжі, бланшовані чи ошпарені окропом, перебиті блендером і перетерті через сито.

Потім підсмажити моркву, згодом — селеру та цибулю Марс.

Цибуля Марс — гібрид червоної салатної цибулі. Її додають, щоб прикрасити страву, не фарбуючи при цьому інші інгредієнти. До того ж, цей сорт цибулі не такий гіркий, як білі сорти.

Насамкінець обсмажити ріпчасту цибулю і подрібнене м’ясо. Овочі та  м'ясо готувати слід окремо, щоб надати насиченого смаку соусу. Припустити томатну пасту на оливковій олії, додавши до неї трішки цукру. Тепер саме час з’єднати м'ясо та овочі і тушкувати їх разом. Щойно випарувалась рідина, ввести томатну пасту. Далі — червоне вино. Випарувати спирт і додати помідори пілаті чи томати, перетерті через сито. Тепер слід набратися терпіння. Соус, який млітиме на дуже малому вогні від однієї до трьох годин, треба помішувати кожні п’ять-десять хвилин, адже він дуже легко може пригоріти.

До речі, вперше рецепт цього соусу був опублікований у 1891 році під назвою соус Болоньєзе за місцем походження — італійського міста Болоньї. Страва набула великої популярності у поєднані з пастою, і тому нині мільйони людей вважають, що Болоньєзе — це різновид спагеті. Подібне кулінарне непорозуміння породили американські солдати, які воювали в Італії під час Другої світової війни. Смачну страву вони почали готувати вдома, максимально спрощуючи рецепт.

Насамкінець треба зварити пасту. Богдан Суворов радить додати у воду трохи соняшникової олії та солі. Олія огорне пасту, і вона не розвариться. Тепер пасту з’єднати з соусом — і страва готова.

Щоб приготувати пасту з соусом Болоньєзе за рецептом Богдана Суворова, візьміть:

150 г спагеті
350 г яловичої вирізки чи фаршу 
150 г цибулі ріпчастої 
150 г цибулі марс 
150 г моркви 
150 г селери 
60 мл соняшникової олії  
600 г помідорів пілаті чи бланшованих
100 мл червоного сухого вина
2 ст. л. томатної пасти

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM!