Перша в світі страва «з собою»

Перша в світі страва «з собою»

Щорічні відпустки та службові відрядження військовим призупинені. Кордони закриті, а отже подорожувати можна лише віртуально. Програма ж «Наряд на кухню» пропонує мандрівку кулінарну. Сьогодні вирушимо до сонячної Італії. Приготуємо смачну вуличну страву, якою невдовзі там знову смакуватимуть мільйони туристів. На кулінарне чергування з Іриною Зінчук заступив Богдан Суворов – кухар у команді ресторанів BAO • Modern Chinese Cuisin.

 

Аранчіні – традиційна страва сицилійської кухні. Готувати її нескладно, проте таки доведеться трохи забаритися. І якщо ви в ці дні залишаєтеся вдома, принаймні з часом проблем не буде.  До слова, аранчіні - це фаршировані м’ясом рисові кульки, обсмажені в олії.

Назва страви походить через її форму та колір, адже в перекладі з італійської «аранчіні» - це маленькі апельсини. Цей смаколик з’явився в Італії ще в Х столітті, куди його привезли араби, які обожнювали страви з рису та м’яса, приправлені різноманітними прянощами.

Панірування ж набуло популярності при дворі короля Федеріко ІІ, який правив  Сицилією на початку ХІV століття. Правитель завжди брав із собою запаси їжі, вирушаючи в подорожі чи на полювання. Панірування забезпечувало тривале зберігання рису та начинки, тому можна стверджувати, що аранчіні – одна з перших в історії страв «з собою».                            

Щоб приготувати аранчіні, слід зварити соус болоньєзе. В одній з наших програм ми вже давали  його детальний рецепт. Тож дотримуйтеся рекомендацій, і приготуйте ароматний, наваристий болоньєзе. Готовий соус пропустіть через дрібне сито, відділивши зайву рідину. 

З отриманої маси сформуйте кульки та поставте їх у морозильник. Щойно кульки трохи затверднуть, обкачайте  їх у вареному рисі, формуючи ще один шар кульки. В оригінальному рецепті  для аранчіні потрібен рис сорту арборіо, який ми найчастіше беремо, готуючи ризотто.  Двошарові кульки знову заморозьте. Щойно  аранчіні підмерзли, час готувати новий шар.

Скибки багета чи батона слід підсушити до стану сухарів і за допомогою блендера довести до крихтоподібного стану. Просіяти ці сухарі через дрібне сито. Нам потрібні лише дрібненькі крихти. Окремо взяти 2-3 яйця і збити їх як на омлет.  У ще одну миску насипати трохи муки. З морозилки дістати аранчіні, обкачати по черзі в борошні,  яйці і сухарях та знову помісти до морозилки.

Через 15-20 хвилин підмерзлі кульки смажити у великій кількості соняшникової олії, як у фритюрі. Викладіть аранчіні на деко та запікайте протягом 5 хвилин у розігрітій до 180 градусів Цельсія духовці.

Богдан Суворов радить смакувати сицілійські аранчіні з вершковим чи томатним соусом

Щоб приготувати ароматні аранчіні за рецептом Богдана Суворова візьміть:

Для соусу болоньєзе:

350 грамів яловичої вирізки чи фаршу; 

150 грамів цибулі ріпчастої;

150 грамів цибулі марс; 

150 грамів моркви; 

150 грамів селери; 

60 мл соняшникової олії; 

600 грамів помідорів пілаті чи бланшованих;

100 мл червоного сухого вина;

2 ст. л. томатної пасти.

Для аранчіні:

300 грамів рису арборіо;

100 грамів сухарів;

2-3 яйця;

100 грамів борошна;

соняшникова олія для смаження.

Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».