Різдво 25 грудня

Різдво 25 грудня

Різдво — одне з найважливіших християнських свят. Його 25 грудня відзначає більша частина християн.

 

 

 

 

 

 

 

Різдво знаменує народження Ісуса Христа, який, за віруванням християн, посланий Богом у світ для спасіння людства. Саме цей день поділив історію на "до" і "після" – від народження Христа почалось сучасне літочислення під назвою Наша ера. Різдво Христове має давню історію з унікальними традиціями та звичаями люди прикрашають ялинки, готують святкові страви, колядують, ходять до церкви та відвідують родичів.

Різдво для католиків та протестантів є особливим і найважливішим релігійним святом. Напередодні Різдва люди дотримуються Адвенту часу в очікуванні свята, коли особлива увага приділяється духовному життю. Дехто, за бажанням, дотримується посту. Свято об'єднує навколо усю родину, яка з трепетом прикрашає домівку до Різдва – це символізує віру і шанування Ісуса. Серед символів цього свята особливе місце займає ялинка, різдвяний вінок, і  омела, під якою усі обмінюються поцілунками. Також у домі має бути солома, яка є одним з головних символів Різдва, вона уособлює ясла Христа. 

Ввечері 24 грудня, коли на небі з'являється перша зірка, родини збираються на Святу Вечерю з пісних страв: риби, оплаток (пісний хліб), фруктів, горіхів та іншого. Перед початком трапези глава сім'ї читає уривок з Євангелія, родина співає першу коляду, потім усі переломлюють різдвяний хліб — оплаток. Після вечері родина збирається до храму на Месу Надвечір'я Різдва, яка символізує єдність Отця і Сина. Меса розпочинається, переважно, опівночі. Під час неї священник кладе у різдвяний вертеп фігурку немовляти Ісуса.Друга святкова меса відбувається на світанку і символізує час появи на світ нового життя з утроби матері. А третя меса, яка відправляється вдень, доносить символ народження Ісуса у серця всіх вірян.

25 грудня подається святкова їжа. Головною стравою столу у більшості католиків і протестантів є запечена індичка, качка, свинина та інше. Також чимало християн готують так званий різдвяний пудинг. Такі традиції поширені у США, Великобританії, Німеччині, Франції, Греції та інших країнах.

Що стосується святкових різдвяних страв, то у кожного народу вони свої:

В Америці індичка з журавлинним соусом — головна й обов'язкова страва.
У Литві напередодні свята готують кутю, страви з риби та іншу нежирну їжу.
В Данії смажать гусака або качку з яблуками, готують рисовий пудинг і солодку кашу з рису з додаванням родзинок і кориці.
В Австрії та Угорщині — навпаки, не готують птицю, вважаючи, що так може відлетіти удача і щастя.
У країнах Скандинавії напередодні свята ріжуть поросят, роблять м'ясні копченості та варять солодовий напій.

І нарешті, ще одна приємна різдвяна традиція. 25 грудня усі шукають подарунків від Санта Клауса чи Святого Миколая. 
Варто відзначити, що ніяке інше свято не здатне настільки об'єднати людей, як Різдво Христове. Споконвіку цей казковий день заведено зустрічати в колі сім'ї й близьких друзів. Усі християни світу святкують цей день, як одне з головних свят у році, тільки різняться дати святкування для православних християн і католиків. Різдвяні традиції передаються з покоління в покоління, несучи в собі весь сенс всеосяжної любові Христової. 

Зі святом! Щасливого Різдва!