Що таке лохікейто?

Що таке лохікейто?

Сьогодні приготуємо класичну фінську страву. Ароматний, ніжний та водночас ситний суп. В оригіналі його готують з лосося, але за бажанням його можна замінити на будь-яку іншу рибу, яку ви виловили в водоймі вашого гарнізону.

 

 

 

 

 

Традиційний фінський вершковий суп із лососем називається чудернацьким словом лохікейто. Адже лохі, у перекладі з фінської, означає лосось. Коли саме вперше приготували  цю страву, достеменно не відомо. Проте фіни запевняють, що було це дуже давно.

У сиву давнину лохікейто варили в печі у чавунному посуді, а їсти його можна було тільки через добу. Господині запевняли: страві необхідно добре настоятися. Раніше вона складалася лише з лососевого бульйону зі свіжими кропом і петрушкою. З часом почали додавати вершки та овочі.

Щоб приготувати лохікейто, зваріть бульйон. Залийте голови та кістки риби, цибулю та спеції холодною водою і поставте на середній вогонь. Доведіть до кипіння. Зменште вогонь і, періодично знімаючи пінку, варіть впродовж 25 хвилин. Процідіть бульйон та вилийте його назад у каструлю. Додайте картоплю та моркву, подрібнені кубиками, а також тонко нарізану цибулю-порей та варіть 15-20 хвилин. Покладіть нарізане кубиками філе лосося та доведіть до кипіння. Зніміть із вогню, додайте вершки, подрібнену зелень, сіль та перець за смаком. Накрийте кришкою та дайте страві настоятися 5 хвилин. Подавайте суп, прикрашений зеленню. До речі, бюджетний варіант: замінити лосось сьомгою або фореллю, цибулю-порей — ріпчастою, а вершки  3 плавленими сирками.

Для бульйону: 
1 кг голів та кісток риби
1 цибулина
3-4 горошини духмяного перцю 
2 лаврових листки
2 л води

Для супу:
2-3 картоплини
1 морква
1 цибуля-порей
300 г філе лосося
200 мл вершків
перець, сіль та зелень за смаком

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM!