Страва-фаворит короля Владислава Ягайла

Страва-фаворит короля Владислава Ягайла

У новому сезоні програми «Наряд на кухню» ми знайомитимемо вас з шедеврами української та світової кухні. З нами ви навчитеся готувати ресторані страви вдома чи навіть просто неба, на польовій кухні. На кулінарне чергування з Іриною Зінчук заступила львівська шеф-кухарка Оксана Вознюк, страви якої подають у багатьох галицьких та столичних ресторанах. Мандрівку кухнями народів світу Оксана розпочала з приготування бігос.

 

Бігос — традиційна для польської та литовської кухонь, друга страва з квашеної капусти, м’яса, і обов’язково копченостей. Вважають, що це споконвіку польська страва, але існує легенда, мовляв, рецепт приготування з Литви до Польщі привіз князь литовський і польський король Владислав Ягайло, який дуже любив покуштувати бігос під час привалів на полюванні.

Спочатку до страви входили легені вовка. Капусти там не було, її додали пізніше. Готували на заїжджих дворах у величезних котлах. Використовували м’ясо косулі або дикої качки.

Пізніше страву адаптували до продуктів, що є у вільному доступі. Оскільки капуста добре зберігається, її готували про запас. Здавна бігос заморожували і брали в далеку дорогу. При розморожуванні страва не втрачала смакових якостей.

Щоб приготувати смачний бігос потрібно нарізати кубиком підчеревину, обсмажити її, додати подрібнену половину цибулі і моркву. Коли суміш трохи посмажиться — додайте віджату від розсолу капусту. Тушкувати, поки капуста не стане трохи м’якшою. Тоді додати нарізані шматочки мочених яблук. Свинячі ребра слід запекти в духовці. Цибулю, що залишилася, порізати на сегменти й карамелізувати. Для цього в пательні розтопити вершкове масло, додати цукор, потім — цибулю та сіль, тушкувати на невеликому вогні. Карамелізовану цибулю додати до капусти. Подавати бігос із запеченим ребром, чорносливом, журавлиною і зеленню.

Щоб приготувати одну порцію бігосу за рецептом Оксани Вознюк візьміть:

300 гр квашеної капусти

100 гр олії

25 гр моркви

60 гр цибулі

130 гр свинного ребра

50 гр підчеревини

35 гр моченого яблука

20 гр чорносливу

10 гр журавлини

20 гр вершкового масла

Сіль, перець, зелень до смаку

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».