Страва, що врятує від втоми та додасть життєвої енергії!

Страва, що врятує від втоми та додасть життєвої енергії!

Пора гостин, відвідин рідних і друзів триває! Україна колядує, частує і святкує! Ірина Зінчук заступила на кулінарне чергування з шеф-кухарем Львівського ресторану «Панорама» Максимом Литовченко, щоб приготувати його авторську страву, яка неодмінно стане окрасою кожного святкового столу!

 

 

 

 

Насамперед слід помити цілий буряк (не чистити), полити його оливковою олією, додати пару крапель бальзамічного оцту, гілочку розмарину, замотати в фольгу і запікати в духовці, розігрітій до 180 градусів протягом 45 хвилин, до готовності. Приготований буряк потрібно очистити від шкірки й нарізати тонкими слайсами. Мікс салату замішайте з гірчичною заправкою, для якої з’єднайте столову ложку діжонської гірчиці, 3 грами бальзамічного оцту з оливковою олією та розмішайте до однорідності. До заправленого міксу салату додайте розрізані навпіл помідори чері та слайси буряку. За допомогою кондитерського мішка висадіть на салат мус з горіхового соусу та сиру Філадельфія. Посипте салат подрібненими горіхами та подавайте до столу.

Буряк — коренеплід, який вважається одним із найтрадиційніших продуктів української кухні,  та є її символом. А ще це потужний антиоксидант, що знижує рівень холестерину в судинах. У ньому також багато вітаміну С, а також заліза, магнію і цинку. Буряк ідеально підходить для захисту від втоми та анемії. До речі, в Україну цей цілющий овоч прийшов із Візантії. Перші згадки про буряк датуються X-XI століттями, але найбільше поширення він отримав лише в XIV столітті. На думку деяких дослідників, саме вживання буряка народами Східної Європи та Балкан дозволило запобігти розповсюдженню на їх територіях епідемій чуми. Адже буряк — незамінна і обов’язкова складова найпопулярнішої української страви — борщу. Він надає страві традиційного червоного кольору і неповторного смаку. Без буряка також важко уявити вінегрет — який дуже поширений серед слов’янських народів.

Щоб приготувати авторський салат Максима Литовченка, візьміть:

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».

Довідково:

 

Максим Литовчинко — шеф-кухар в третьому поколінні, що за 16 років роботи в Україні та за кордоном, працював з багатьма іноземними топовими шефами, у тому числі і володарями зірок Мішлен та «Золотого Бокюза». Очолює кухні ресторанів Львівських  готелів «Панорама» та «Ferenc».