Страва, яку полюбляють на Вінниччині

Страва, яку полюбляють на Вінниччині

Цього разу ми готували разом з військовим кухарем 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка. Коронний рецепт Алли Яцюк в цьому підрозділі у шані. Цікаво, що це не ресторанний наїдок, не модний фьюжн, а традиційна стародавня українська страва з чудернацькою назвою годзя. Як нас запевнили — це традиційна кулінарія Вінниччини.

 

 

 

До речі, годзя — традиційна ситна й вітамінна страва української кухні, яку полюбляють на Вінниччині. У цьому регіоні вона відома ще з XVIII століття. Готувати її можна в печі, на плиті чи, як розповіла нам військовий кухар, — на багатті просто неба. На Вінниччині годзя здавна була обрядовою стравою, адже подавали її на поминальному обіді та пригощали гостей на другий день весілля. Господині обов'язково напалювали піч, де годзя потроху доходила цілу ніч. А ще вінниччани вважають, що годзя смачніша наступного дня після приготування.

Взяти великий казан (можна гусятницю або будь-який товстостінний посуд із кришкою для запікання, окрім емальованого — бо пригорить). Готувати страву потрібно за тим самим принципом, що й борщ. Щоправда, бульйону потрібно значно менше. Рідина повинна лише покривати овочі.Бульйон готувати на свинячих реберцях, тоді страва буде поживною та смачною. Разом з м’ясом до бульйону треба покласти квасолю, так вона стане м’якою до кінця готування страви. Якщо ж свіжої квасолі не знайдеться — підійде консервована, але додавати її потрібно наприкінці готування годзі.

На відмінну від борщу, до годзі не додають буряк, але картоплі потрібно значно більше. Капусту слід нашинкувати соломкою та додати разом із картоплею до бульйону. Для засмажки потрібно взяти цибулю, моркву та томатну пасту і натерті на терці солоні огірки. Наприкінці посолити, поперчити, додати улюблені спеції на смак. 

Щоб приготувати годзю, візьміть:

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».