Сухий борщ - ідеальна страва для походів
Літо, пора незабутніх вражень, відпочинку біля моря, смачного морозива і заготівель на зиму!!! Так, саме зараз, в сезон ягід, овочів і фруктів, українські господині та господарі обмінюються найвдалішими рецептами ферментації, консервації, заморожування та сублімації. Тож до студії ми запросили Світлану Козіну – волонтерку «Кухарської сотні столиці». Пані Світлана поділиться рецептом борщу, який можна приготувати зараз, а згодом – економити час і смакувати ним коли і де завгодно.
Сухий борщ. Він згодиться і військовим у полях, і студентам, і любителям активного відпочинку на природі, і навіть тим, хто збирається за кордон і просто не уявляє своєї вечері без ароматної, яскравої, насиченої української національної страви.
Ідея готувати такі набори виникла у Світлани після подій в Іловайську, коли вона зрозуміла, що війна швидше за все затягнеться і до зими. Тож жінка сушила продукти і передавала їх через волонтерів у підрозділи. Згодом у Києві згуртувалася з іншими охочими допомагати армійцям.
На сьомому році війни волонтерська група "Кухарська сотня столиці" продовжує виготовляти сухпайки для військових. Ніж, черпак і кріп – це емблема організації. І якщо українські військовики в окопах і бліндажах бачать її на сухпайку, то точно знають, що вдасться запашний, як у матусі, борщ.
Для приготування цієї страви вам знадобиться побутова сушарка і всього три інгредієнти: свіжа капуста, буряк і морква. Потрібно лише вимити, почистити і нарізати соломкою овочі і висушити їх до повної втрати вологи. В такому вигляді вони можуть зберігатися до декількох років, не займаючи багато місця на ваших полицях чи в коморі.
На 5 літрів борщу вам потрібно буде 75 г сушеної капусти, 35 г буряка, 25 г моркви. Відповідно, для приготування такого набору потрібно взяти 750 г свіжої капусти, 350 г буряка і 250 г моркви. Готовий набір для борщу потрібно розфасувати у пакети і вакумувати. Якщо спеціального вакууматора у вас немає, підійде праска і цупкі пакети для вакумуації.
Коли ж надумаєте готувати борщ із цим сухим набором, у 5 літрів кип’ячого бульйону додайте 5-8 середніх картоплин і одразу ж висипте сухі овочі з пакета. Після закипання можна додати тушкованку або м'ясо, на якому варився бульйон, також томатну пасту, сіль, перець, сухий часник та перемелені зерна кропу. Тримайте на вогні до готовності овочів і подавайте до столу. Швидкий, поживний і неймовірно ароматний борщ готовий.
Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».