Святковий штрудель — окраса новорічного столу

Святковий штрудель — окраса новорічного столу

Пора новорічно-різдвяних свят у розпалі! Нарешті з’явилося більше часу, щоб провести його в колі найрідніших! А якщо до вас у гості  завітає побратим, з яким не бачились ще з часів ротації на Сході чи колега з родиною — варто приготувати щось смачненьке і неодмінно — святкове! У студії Армія FM Ірина Зінчук над святковим меню чаклувала разом з галицькою шеф-кухаркою Оксаною Вознюк.

 

 

Насамперед слід приготувати начинку. Для цього шпинат бланшируємо та вичавлюємо з нього рідину, обсмажуємо його з цибулею на сковороді, солимо, перчимо та додаємо трішки лимонного соку та цедру одного лимона. Лосось та сир ріжемо кубиками. Розкачуємо тісто по довжині дека та викладаємо на нього. Далі по черзі кладемо на одну частину тіста шпинат, лосось, сир, листочки базиліку. Накриваємо начинку вільним боком тіста  та защипуємо краї. Для того, щоб гарно зафіксувались краї при випіканні, змащуємо їх жовтком (розведеним молоком у співвідношенні 1:1). Весь штрудель треба змастити розтопленим гарячим вершковим маслом та випікати 30 хв у духовці, розігрітій до 180 градусів. Діставши з духовки, змастити жовтком, який ми завчасно розбавляли молоком, та посипати кунжутом. Допекти ще 10 хв — і страва готова! Зі штруделем смакуватиме сметанковий соус із лимоном, цедрою та кропом. Готуйте з любов'ю й у вас все обов'язково вийде!

До речі, в усі куточки світу штрудель розійшовся з Відня. Проте  в столицю Австрії він потрапив як східні солодощі. Араби першими почали випікати десерти на основі дуже тонкого тіста, желе з троянд і апельсинового сиропу. Щоправда, їхній спосіб приготування відрізнявся від сучасного. Шари з начинкою зверху просто укладали один на одного. Такий підхід досі використовується для приготування пахлави. Коли турки увійшли в Угорщину, місцеві жителі з часом відкрили для себе випічку на основі тонкого тіста, яка швидко стала популярною серед родин угорців. Під час Габсбурзької монархії штрудель вперше потрапив до Відня, де був доопрацьований і згодом розлетівся по всій Австро-Угорської Імперії. До другої половини 19 століття були придумані різні види начинки, і штрудель посів особливе місце в австрійській кухні. Нині штруделі подають у вишуканих кафе та ресторанах як з солодкими, так і солоними начинками.

Щоб приготувати штрудель, візьміть:

Ця страва неодмінно стане окрасою вашого святкового столу! Також радимо додати до свого меню салат та ідеальний десерт.

Ваше застілля запам’ятається надовго! Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».

Довідково:

 

Оксана Вознюк — відома галицька шеф-кухарка. Розробляє меню для багатьох львівських та столичних ресторанів. Працювала шеф-кухарем у закладах харчування Праги, Києва, Буковелю та Львова. У 2019 році брала участь у проєкті "13 шефів", де виборола нагороду "Креативність-2019".