Угорська страва, яка асоціюється із Закарпаттям

Угорська страва, яка асоціюється із Закарпаттям

На Галичині військові кухарі кинули професійний виклик своїм колегам зі львівських ресторацій. І на армійському полігоні відбулась справжня кулінарна баталія, де команди вправлялися у приготуванні бограчу, лангетів та салату олів’є на польових кухнях. Програма «Наряд на кухню» не оминула цієї гастрономічної події. Ми поспілкувалися з конкурсантами й зібрали для вас поради з приготування найсмачнішого бограчу.

 

Бограч — це національна угорська страва, яка, проте, в останні роки асоціюється із Закарпаттям. Адже тут нема жодного ресторану, де б вам не запропонували цей наїдок. Бограч — це гуляш із кількох видів м'яса (від трьох до п’яти), з додаванням овочів і спецій. Власне, бограч — у перекладі з угорської — назва казана, і це вказує на те, що цей гуляш особливий саме через спосіб його приготування — на відкритому вогні. Дослідники історичної кухні переконують, що страву цю придумали пастухи, які, йдучи на випас худоби, клали до свого казанка-бограча усе, що з собою мали — сало, м'ясо, коріння та овочі, довго варили те все на ватрі й добре приправляли страву паприкою.

Як нас запевнили галицькі кухарі, для доброго бограчу потрібен насамперед казанок і гарна в’язанка дров — бо страву треба готувати щонайменше дві-дві з половиною години. М'ясо помийте, обсушіть і наріжте невеликими шматочками. Сало — дрібно. Картоплю — великими шматками. Покришіть цибулю, болгарський перець, моркву і помідори кубиками. Подрібніть часник. У розігрітий товстостінний казан закиньте сало і обсмажте в ньому цибулю до м'якості. Додайте паприку і перемішайте. Далі покладіть у казан м'ясо, часник і кмин. Гарненько перемішайте на великому вогні, дайте м'ясу схопитися. Потім додайте склянку води, щоб воно не варилося, а тушкувалось. Вогонь слід зробити слабкішим. Періодично помішуйте м'ясо, підливайте воду, щоб вона не випарувалася повністю, і готуйте під кришкою 1,5-2 години. Коли м'ясо розм'якне, додайте в казан моркву і картоплю, перемішайте і тримайте бограч на середньому вогні, періодично помішуючи. Контролюйте вогонь, щоб не допустити сильного кипіння, адже картопля може швидко розваритися. Через 10-15 хвилин додайте болгарський перець, помідори, томатну пасту, посоліть і поперчіть. На цьому етапі слід відрегулювати кількість води до бажаної густоти бограчу. Доведіть до кипіння і готуйте під кришкою 15-20 хвилин. Готовому гуляшу дайте настоятися ще 10 хвилин. Готувати бограч можна хоч вдома, хоч на польовій кухні, хоч на багатті просто неба. Але всі конкурсанти зійшлися на думці, що найсмачнішим він вдасться на польовій кухні і в казані. Аромат страви буде неповторним!

Щоб приготувати бограч, візьміть:

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».