Улюблена страва лейтенанта Коломбо

Улюблена страва лейтенанта Коломбо

Чилі кон карне (ісп. Chili con carne), також відома як чилі, страва мексикансько-техаської кухні. Назва походить з іспанської і дослівно перекладається як «чилі з м'ясом». Якщо на вашому камбузі кок не знає цього рецепта, обов'язково поділіться з ним цим посиланням!

 

 

 

 

Основними компонентами є гострий перець і подрібнене м'ясо, а всі інші інгредієнти додають залежно від регіону або особистих смакових вподобань. М'ясо може бути кубиками або у вигляді фаршу, зазвичай це яловичина. Найчастіше додають у страву цибулю, часник, томати, солодкий перець і квасолю. Іноді, наприкінці готування, в чилі кон карне кладуть трохи цукру, меду, шоколаду чи какао.

До речі, першими почали готувати чилі техаські ковбої, тобто пастухи. Переганяючи худобу чи прямуючи на золоті копальні Каліфорнії, вони брали із собою щось на кшталт сучасних сухпаїв: змішували сушене м'ясо, жир, сіль і перець, формували все це в брикети, які потім кидали в окріп, і отримували густу гарячу страву таку смачну і гостру, що аж сльози на очі наверталися. Чилі кон карне дуже швидко стала популярною серед бідного американського населення.

На початку минулого сторіччя цю страву почали продавати як фастфуд, а в Техасі відкрилися десятки чилійних. Це було дешево, така їжа довго не псувалася і під час Великої Депресії винахід американських пастухів і мисливців врятував від голодної смерті чимало людей. В кіно найвідоміший споживач чилі кон карне лейтенант Коломбо. Він смакував "стравою драконів" чи не в кожній серії — з сіллю, невеликою кількістю кетчупу і, найголовніше, з доброю жменею солоних крекерів, покришених зверху. Місіс Коломбо твердить йому, що чилі рано чи пізно його вб'є. Коломбо з нею згоден, але від улюбленої страви все одно не відмовляється.

У невисокому сотейнику розігрійте олію, обсмажте м'ясо чи фарш протягом 15-20 хвилин. Згодом додайте подрібнену фіолетову цибулю, часник та гострий перець чилі. Смажте ще протягом 15 хвилин. Тоді додайте консервовані квасолю та томати, приправити спеціями. Готуйте ще 15 хвилин, поки консистенція страви не стане в’язкою. Тоді додайте нарізаний кубиками зелений солодкий перець. Перемішайте, протушкуйте ще 2-3 хвилини і подавайте до столу. Дмитро Будашка радить куштувати чилі кон карне з нарізаною дрібно кінзою, сметаною чи нежирним йогуртом.

Для приготування чилі кон карне, візьміть:

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».


Довідково:

 

Дмитро Будашка — головний бренд-шеф Unilever Food Solutions Україна. Навчався в Національному університеті харчових технологій. Працював шеф-кухарем в ресторанах України та Казахстану. Спеціалізується на стравах середземноморської, європейської та національної кухонь.