Улюблена страва Михайла Коцюбинського

Улюблена страва Михайла Коцюбинського

Сьогоднішня програма Наряд на кухню буде не лише кулінарною, а й історично-літературною. Зараз ми навчимося готувати страву, яку обожнював видатний український письменник Михайло Коцюбинський. На кулінарне чергування в помічники до Ірини Зінчук заступає ветеран війни на Сході нашої держави, літературознавець, а тепер ще й засновник вінницького фаст-фуду Михайло Жилін.

 

 

Пухкі, ароматні, з хрумкою скоринкою. Пончики! Століттями вони залишаються одним з найпопулярніших десертів у світі, а кухарі продовжують створювати нові й нові різновиди цього смаколику. Місце появи на світ першого пончика і досі залишається темою для кулінарних дискусій. Одні вважають батьківщиною смаколика Польщу, інші Німеччину. Виявляється, українці пончики з задоволенням їли ще у 19-му столітті. Михайло Жилін переконаний — пончиками, посипаними цукровою пудрою смакував Михайло Коцюбинський, коли писав свої Тіні забутих предків та Fata morgana. Тому ветеран АТО і вирішив створити пекарню Intermezzo у Вінниці на місці родової землі діда Михайла Коцюбинського. Ветеран переконаний, це буде не типовий заклад швидкого харчування, а цікавий літературно-культурний проєкт зі смачними пончиками. Рецепт їхнього приготування простий і давній.

У теплу воду помістити дріжджі й цукор, додати тепле молоко, розмішати до однорідності й залишити в теплому вологому місці для ферментації на 15 хвилин. В опару додати просіяне борошно і вимісити тісто. Додати соняшникову олію. Тісто повинно бути рідкуватим, але це не повинно вас лякати, така консистенція є оптимальною, для ідеальних пончиків. Накрити тісто і залишити його підходити в теплому місці протягом години.  Після цього можна виробляти пончики. Зазвичай виробам надають круглої форми з отвором всередині. Смажити пончики слід у великій кількості розігрітої до 180 градусів олії. Михайло Жилін радить обирати спеціальну олію для фритюру, тоді готові пончики не матимуть специфічного смаженого запаху. Смажаться такі пончики швидко, потрібно пильнувати, щоб не підгоріли. Готові пончики посипати цукровою пудрою чи полити вашим улюбленим топінгом.

Щоб приготувати пончики, як в пекарні Intermezzo візьміть:

600-700 гр борошна

2 склянки води

0,5 склянки молока

1,5 ст. л. цукру

1,5 ч. л. дріжджів

50 гр соняшникової олії

Олія для смаження

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM!