Улюблені котлети бійців 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка

Улюблені котлети бійців 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка

Ми вже готували найрізноманітніші страви різних кухонь світу. Чаклували як над вишуканими смаколиками, так і наїдками на щодень. Але як виявилося, жодного разу не готували котлет. Цього тижня цю прогалину ми заповнили разом з Аллою Яцюк — військовим кухарем 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка. 

 

 

 

Для фірмових котлет від військового кухаря Алли Яцюк яловичину пропустіть через м'ясорубку. Вівсяні пластівці запарте окропом. Головне — не переборщіть із водою. Зайвої рідини не потрібно. Цибулю з часником також пропустіть через м'ясорубку. Отриману масу, яйця, вівсянку додайте до фаршу. Посоліть, поперчіть на смак, перемішайте і ретельно відбийте. Олію розігрійте в глибокій сковороді. З фаршу сформуйте котлети округлої форми і викладіть в сковорідку. Обсмажте їх з обох сторін. Тушкуйте котлети під кришкою 10 хвилин і тільки після цього подавайте з вашим улюбленим гарніром. Як запевняє пані Алла, котлети з вівсянкою дуже пухкі, ніжні і соковиті, до того ж смак вівсяних пластівців у них зовсім не відчувається.

Котлети — проста, смачна, корисна і надзвичайно улюблена багатьма страва відома споконвіку, правда спочатку її готували не з фаршу, а з м'яса на порібрині. Батьківщиною котлет є Франція і їй вони зобов'язані своєю назвою — côtelette в перекладі з французької — ребристий, на порібрині. Ще до появи ножа і вилки французи, щоб не забруднити рук, ласували смаженим м'ясом на кісточці, за яку і тримали наїдок. І лише через кілька століть у Франції стали готувати відбивні котлети з ніжною яловичини. З появою столового приладдя і придворних кухонь, кухарі почали подавати на бенкетах рубане м'ясо, в яке додавали вимочений білий хліб — багет. А знайомі всім котлети з м'ясного фаршу з'явилися лише в 18 столітті і швидко поширилися по всьому світу. Але кожен народ додавав в традиційний рецепт щось своє: десь заведено змішувати фарш з сирими яйцями, десь із сухарями, молоком, дрібно посіченою цибулею, десь — із часником, а іноді і картоплею. За легендою, в Україні котлети з фаршу з'явилися завдяки Петру Першому, який відправляв своїх кухарів на навчання до Франції, а вони звідти привезли рецепт тих самих звичних нам котлет.

Щоб приготувати котлети за рецептом Алли Яцюк, візьміть:

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».