Відмінна страва для тривалих переходів

Відмінна страва для тривалих переходів

Триває наша кулінарна мандрівка, в якій вчимося готувати шедеври української та світової кухні. Ірина Зінчук разом із львівською шеф-кухаркою Оксаною Вознюк вирішили спробувати себе в грузинській національній кухні і приготувати ароматні кубдарі.

 

 

 

 

Кубдарі — це традиційна грузинська страва. Ароматні закриті палянички, начинені дрібно посіченим м’ясом, — зазвичай бараниною, або ж телятиною чи свининою.

Батьківщина цієї ароматної випічки Сванетія, гірський регіон, що розкинувся на північному заході Грузії. Для тривалих переходів та полювання там людям потрібна ситна та калорійна їжа, яка б допомагала відновити сили і втамувати відчуття голоду. Важливо було, щоб страви довго не псувалися і зберігали свої властивості. М’ясні коржики з товстим шаром тіста стали ідеальним варіантом, адже щоб наїстися вистачало всього декілька штук. Минули століття, життя сванетців змінилося, а кубдарі залишився чи не найулюбленішою стравою.

Щоб приготувати хрумкий, соковитий і ароматний кубдарі, насамперед слід замісити правильне тісто. Спочатку готуємо опару: розводимо дріжджі у теплій воді (до 50 градусів), додаємо цукор, перемішуємо та присипаємо зверху борошном для швидшого бродіння. В окремий посуд просіюємо борошно, додаємо в нього сіль, опару та кефір кімнатної температури. Замішуємо тісто та накриваємо його. Даємо піднятись вдвічі, а далі кладемо у холодильник мінімум на 3 години. Якщо у вас не знайшлося кефіру, можна взяти воду. Далі слід приготувати начинку. Для неї підійде телятина, баранина, чи суміш свинини та яловичини.

М'ясо має бути рублене, але можна і перемолоти на найгрубішу насадку м’ясорубки в 9 мм. Змелений фарш заправляємо спеціями та насіченою цибулею, даємо йому промаринуватись доки підходитиме тісто. Далі формуємо кульки, які начиняємо фаршем, робимо зверху посередині отвір, щоб пиріг не надимався в процесі приготування. Зазвичай на один пиріг ми використовуємо 200 г тіста та 150 г начинки. Випікаємо кубдарі орієнтовно 25 хв при температурі 190-200 градусів. Готові палянички змащуємо розтопленим маслом і подаємо до столу.

Щоб приготувати кубдарі

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».