Бульйон, сало і настій шипшини – продукти, які беремо на озброєння проти Covid-19

Бульйон, сало і настій шипшини – продукти, які беремо на озброєння проти Covid-19

Через оголошений карантин мільйони людей залишаються вдома. Військові не можуть працювати віддалено, тому продовжують ходити на службу, навчатись у ВВНЗ і захищати країну на передовій. Вакцини проти коронавірусу досі немає, тож протистояти недузі здатен лише наш імунітет. Як йому допомогти? Чим зміцнити? Про це ми дізналися у лікаря-дієтолога, засновниці Академії довголіття, віце-президента Асоціації дієтологів України Оксани Скиталінської.

 

Їжа є важливим фактором для міцної імунної системи. Харчування людини безпосередньо впливає на те, якою буде імунна відповідь у період епідемії. Оксана Скиталінська радить формувати свій раціон так:

1. Компонентом харчування, який варто поставити на перше місце, повинен бути білок. Саме з нього синтезуються всі імунні клітини. І від того, скільки в організм потраплятиме білка, залежатиме реакція людини на вірус. Білком багаті яйця, молочні продукти, нежирне м'ясо птиці та риби.  Ці продукти потрібно вводити у свій щоденний раціон, адже вони містять амінокислоти, необхідні для формування імунітету. Оксана Скиталінська радить обов’язково додати до свого раціону нежирний не міцний бульйон. Це справжній коктейль амінокислот, які будують імунну систему людини. Щодня слід вживати також і 2 яйця, зварені не круто, із напіврідким жовтком.

2. Не менш важливим є вживання жирів. Це повинні бути жири, які входять до складу готових продуктів: горіхів, вершкового масла, жирної сметани, вершків. І хоча зазвичай люди намагаються зменшити кількість такої їжі  в  раціоні, в період епідемії її потрібно вживати в достатній кількості. Саме холестерин захищає мембрани людських клітин від проникнення вірусів. Тому вживайте масло, сметану і… сало! Свіже, добре заморожене і ледь підсолене, воно повинно бути на столі в невеликій кількості, а головне – щодня.

3. Вживайте продукти, що містять Омега-3 жирні кислоти. Рибу, оселедці – хоча б двічі на тиждень. Щодня їжте по жмені насіння льону та горіхів. Ці продукти мають прекрасні протизапальні властивості, а це дуже важливо в період поширення коронавірусної інфекції, ускладненням якої найчастіше є запалення легень.

4. Щодня живайте вітамін С. Найкращим є вітамін С, отриманий з продуктів харчування. Настій плодів шипшини – ідеальний варіант. Крім того, треба вживати квашену капусту, петрушку, заморожену смородину. Вітамін С не накопичується в організмі, тому в період епідемії його потрібно вживати протягом дня. По неповній склянці слабкого настою шипшини випивайте вранці, в обід і ввечері. Коли ж ви захворіли або контактували з хворою людиною, дозу вітаміну С потрібно збільшити. Тоді слід готувати шипшиновий напій міцнішим і пити його що дві години. Штучний вітамін С (придбаний в аптеці) допоможе, якщо його вживати разом із природними барвниками: свіжими яблуками, грушами, апельсинами. Щодо інших елементів, то всім нам необхідні в період епідемії коронавірусу вітамін Д, цинк і селен. 

5. Додайте до свого раціону часник, цибулю, хрін та імбир. Ці гострі продукти мають природні противірусні властивості. У комплексі з правильним харчуванням вони боротимуться з вірусами, які можуть атакувати ваш організм.

6. Соvid-19 вражає легеневу тканину і альвеоли. Ці органи теж слід захистити за допомогою правильного харчування. Вживайте продукти з високим вмістом вітаміну А. Вони забарвлені жовтим, оранжевим, зеленим кольором, багаті картиноїдами, які в організмі людини перетворюються на вітамін А і захищають легеневу тканину.

Якщо підсумувати: їжте продукти природного походження і приберіть з раціону снеки, ковбаси, магазинні солодощі та тістечка. Наминайте овочі та фрукти, пийте настій шипшини та нежирний бульйон. А ще лікар-дієтолог Оксана Скиталінська радить правильно відпочивати. Спіть у повній темряві і тиші, адже лише так синтезується мелатонін – дуже важливий гормон для відновлення організму. Саме мелатонін зменшує чутливість клітин людини до Соvid-19.