Чи врятують від спеки морозиво та газовані напої?
Час соковитих ягід та фруктів, пляжного відпочинку та золотавої засмаги. Попри прохолодну погоду цьогоріч, літо все ж потроху набирає обертів. А згадуючи попередні роки, коли у розпал сезону позначка градусника невпинно повзла угору і важко було знайти порятунок від спеки, Армія FM на «Ранкову каву» запросила нутриціолога Анну Коломієць-Грицюк, щоб дізнатися, то що краще їсти і пити за таких погодних умов.
Наталія Шмарко: Пані Анно, розкажіть, як загалом на організм людини впливає спека?
Анна Коломієць-Грицюк: Тривалий вплив високих температур – це стрес для організму людини. Внаслідок цього можуть загострюватись хронічні хвороби, особливо серцево-судинні, захворювання нирок. Якщо в людини є схильність до певних хвороб, спека теж може спричинити їх розвиток. Тому в таких умовах треба оптимізувати свій день, охолоджувати організм, зокрема за допомогою продуктів та напоїв.
Наталія Шмарко: Щодо питного режиму, чи справді людині потрібно випивати літр-півтора води в день?
Анна Коломієць-Грицюк: Середня норма – 30 мл на 1 кг маси тіла, але під час спеки ця норма повинна збільшуватися - це може бути 40-50 мл на 1 кг маси тіла.
Наталія Шмарко: Зараз досить популярні, особливо серед молоді, різноманітні лимонади, чи можуть вони замінити воду?
Анна Коломієць-Грицюк: Поповнення водних резервів в організмі відбувається за допомогою звичайної води. Сюди можна віднести невелику кількість мінералки, з якої випущені гази, бо насичення штучним газом не дуже добре впливає на процес травлення. Тобто добову норму води не можна замінювати іншими напоями, їх можна пити понад норму.
Наталія Шмарко: Чи корисно пити в спеку компоти, соки, газовані напої?
Анна Коломієць-Грицюк: Якщо це свіжовичавлений сік, а не концентрат з магазину, який має великий рівень фруктового цукру, то це непогано. А всі ці освіжаючі чаї – ароматизована вода із цукром, від якої пити хочеться ще більше. Але фрешами у спеку теж не слід зловживати, адже вони містять фруктовий цукор, а він теж провокує спрагу. Різноманітні солодкі напої я рекомендую потроху взагалі виводити зі свого раціону, особливо газовані, адже ми і так багато вуглеводів споживаємо. Рідкі калорії не дуже добре впливають на метаболізм та інші процеси в організмі.
Наталія Шмарко: А що порадите любителям гамувати спеку за допомогою холодного пива чи інших слабоалкогольних напоїв, чи корисно це?
Анна Коломієць-Грицюк: Я, як нутриціолог та детокс-тренер, взагалі проти алкоголю, адже добре знаю, як він згубно впливає на організм. Пиво має у своєму складі естрогени, що призводять до набору ваги, зміни метаболізму, порушень репродуктивної функції та зниження тестостерону у чоловіків. Алкоголь – це канцероген для нашого організму, тож куди не кинь – його вживання нам шкодить. Також треба бути досить обережними не тільки з енергетиками, а й зі вживанням кави. Є люди, які страждають непереносимістю цього напою. Може виникати тремор, відчуття страху або, навпаки, перезбудження. Якщо є такі прояви, пити каву не слід. Печінка у таких людей перевантажується, бо не може нейтралізувати токсини, які утворюються під час перероблення цього напою. Якщо ж переносимість кави хороша, то до обіду можна її вживати, але не більше однієї порції.
Наталія Шмарко: Чи врятують від спеки молочні коктейлі і наскільки вони корисні?
Анна Коломієць-Грицюк: Молочні продукти я б теж не радила споживати дорослим людям. Кальцій ми можемо брати з овочів, насіння, і там його набагато більше, ніж у молоці.
Наталія Шмарко: А як щодо кисломолочних продуктів, наскільки вони корисні влітку?
Анна Коломієць-Грицюк: Багато питань виникає щодо якості молока, з якого виробляють кисломолочні продукти. Важливо, чим харчувалась корова, чи додавали у процесі переробки у молоко крохмаль, консерванти, стабілізатори, чи є там антибіотики. Знову ж таки, за останньою дієтологічною інформацією, молочний білок стимулює ріст усіх клітин, зокрема і тих, що мають схильність до переродження. Тож молочні коктейлі не дуже корисні, бо вони складаються із молока та морозива, що містить цукор та інші шкідливі інгредієнти. Я завжди раджу клієнтам: якщо маєте силу відмовитись від таких продуктів – добре, якщо ні, то інколи вводьте їх у раціон.
Наталія Шмарко: З напоями з’ясували. Які продукти добре вживати в спеку, а від яких все ж треба відмовитися?
Анна Коломієць-Грицюк: Якщо ми їмо сезонні місцеві продукти, то в нас правильно функціонує мікрофлора, і це допомагає імунітету, когнітивним функціям. Літо – сприятливий час, щоб наситити свій організм вітамінами, мінералами, клітковиною, отримати той самий хлорофіл із зелені, який дає нашому організму кисень.
Наталія Шмарко: Літо - це час виходів на природу, смачного шашлику, барбекю. Як споживати таку їжу без шкоди для здоров’я?
Анна Коломієць-Грицюк: Якщо у вас немає захворювань шлунково-кишкового тракту, то можете свій раціон сильно не змінювати. А якщо є проблеми із перетравлюванням м’яса, слід бути влітку особливо обережними. І так величезне навантаження на організм через спеку, а процеси перетравлювання їжі дуже енерговитратні, тому, звичайно, краще споживати більше салатів.
Наталія Шмарко: Раціон дитини у спекотну пору слід формувати за тим же принципом, що й для дорослих, чи є якісь особливості?
Анна Коломієць-Грицюк: У дітей кращий метаболізм, тому навіть надлишок продуктів у них так швидко не перетворюється у жирові відкладення, як у дорослих. Але все одно влітку треба дітей годувати легкою їжею. М’ясоїдам переходити на м’ясо птиці, вегетаріанцям – квасолю влітку замінювати сочевицею. І нормувати дітей у споживанні солодких напоїв, морозива, а також обов’язково поїти водою.
Фото: інтернет