Чи врятують від спеки морозиво та газовані напої?

Чи врятують від спеки морозиво та газовані напої?

Час соковитих ягід та фруктів, пляжного відпочинку та золотавої засмаги. Попри прохолодну погоду цьогоріч, літо все ж потроху набирає обертів. А згадуючи попередні роки, коли у розпал сезону позначка градусника невпинно повзла угору і важко було знайти порятунок від спеки, Армія FM на «Ранкову каву» запросила нутриціолога Анну Коломієць-Грицюк, щоб дізнатися, то що краще їсти і пити за таких погодних умов.

 

 

Наталія Шмарко: Пані Анно, розкажіть, як загалом на організм людини впливає спека?

Анна Коломієць-Грицюк: Тривалий вплив високих температур – це стрес для організму людини. Внаслідок цього можуть загострюватись хронічні хвороби, особливо серцево-судинні, захворювання нирок. Якщо в людини є схильність до певних хвороб, спека теж може спричинити їх розвиток. Тому в таких умовах треба оптимізувати свій день, охолоджувати організм, зокрема за допомогою продуктів та напоїв.

Наталія Шмарко: Щодо питного режиму, чи справді людині потрібно випивати літр-півтора води в день?

Анна Коломієць-Грицюк: Середня норма – 30 мл на 1 кг маси тіла, але під час спеки ця норма повинна збільшуватися - це може бути 40-50 мл на 1 кг маси тіла.

Наталія Шмарко: Зараз досить популярні, особливо серед молоді, різноманітні лимонади, чи можуть вони замінити воду?

Анна Коломієць-Грицюк: Поповнення водних резервів в організмі відбувається за допомогою звичайної води. Сюди можна віднести невелику кількість мінералки, з якої випущені гази, бо насичення штучним газом не дуже добре впливає на процес травлення. Тобто добову норму води не можна замінювати іншими напоями, їх можна пити понад норму.

Наталія Шмарко: Чи корисно пити в спеку компоти, соки, газовані напої?

Анна Коломієць-Грицюк: Якщо це свіжовичавлений сік, а не концентрат з магазину, який має великий рівень фруктового цукру, то це непогано. А всі ці освіжаючі чаї – ароматизована вода із цукром, від якої пити хочеться ще більше. Але фрешами у спеку теж не слід зловживати, адже вони містять фруктовий цукор, а він теж провокує спрагу. Різноманітні солодкі напої я рекомендую потроху взагалі виводити зі свого раціону, особливо газовані, адже ми і так багато вуглеводів споживаємо. Рідкі калорії не дуже добре впливають на метаболізм та інші процеси в організмі.

Наталія Шмарко: А що порадите любителям гамувати спеку за допомогою холодного пива чи інших слабоалкогольних напоїв, чи корисно це?

Анна Коломієць-Грицюк: Я, як нутриціолог та детокс-тренер, взагалі проти алкоголю, адже добре знаю, як він згубно впливає на організм. Пиво має у своєму складі естрогени, що призводять до набору ваги, зміни метаболізму, порушень репродуктивної функції та зниження тестостерону у чоловіків. Алкоголь – це канцероген для нашого організму, тож куди не кинь – його вживання нам шкодить. Також треба бути досить обережними не тільки з енергетиками, а й зі вживанням кави. Є люди, які страждають непереносимістю цього напою. Може виникати тремор, відчуття страху або, навпаки, перезбудження. Якщо є такі прояви, пити каву не слід. Печінка у таких людей перевантажується, бо не може нейтралізувати токсини, які утворюються під час перероблення цього напою. Якщо ж переносимість кави хороша, то до обіду можна її вживати, але не більше однієї порції.

Наталія Шмарко: Чи врятують від спеки молочні коктейлі і наскільки вони корисні?

Анна Коломієць-Грицюк: Молочні продукти я б теж не радила споживати дорослим людям. Кальцій ми можемо брати з овочів, насіння, і там його набагато більше, ніж у молоці.

Наталія Шмарко: А як щодо кисломолочних продуктів, наскільки вони корисні влітку?

Анна Коломієць-Грицюк: Багато питань виникає щодо якості молока, з якого виробляють кисломолочні продукти. Важливо, чим харчувалась корова, чи додавали у процесі переробки у молоко крохмаль, консерванти, стабілізатори, чи є там антибіотики. Знову ж таки, за останньою дієтологічною інформацією, молочний білок стимулює ріст усіх клітин, зокрема і тих, що мають схильність до переродження. Тож молочні коктейлі не дуже корисні, бо вони складаються із молока та морозива, що містить цукор та інші шкідливі інгредієнти. Я завжди раджу клієнтам: якщо маєте силу відмовитись від таких продуктів – добре, якщо ні, то інколи вводьте їх у раціон.

Наталія Шмарко: З напоями з’ясували. Які продукти добре вживати в спеку, а від яких все ж треба відмовитися?

Анна Коломієць-Грицюк: Якщо ми їмо сезонні місцеві продукти, то в нас правильно функціонує мікрофлора, і це допомагає імунітету, когнітивним функціям. Літо – сприятливий час, щоб наситити свій організм вітамінами, мінералами, клітковиною, отримати той самий хлорофіл із зелені, який дає нашому організму кисень.

Наталія Шмарко: Літо - це час виходів на природу, смачного шашлику, барбекю. Як споживати таку їжу без шкоди для здоров’я?

Анна Коломієць-Грицюк: Якщо у вас немає захворювань шлунково-кишкового тракту, то можете свій раціон сильно не змінювати. А якщо є проблеми із перетравлюванням м’яса, слід бути влітку особливо обережними. І так величезне навантаження на організм через спеку, а процеси перетравлювання їжі дуже енерговитратні, тому, звичайно, краще споживати більше салатів.

Наталія Шмарко: Раціон дитини у спекотну пору слід формувати за тим же принципом, що й для дорослих, чи є якісь особливості?

Анна Коломієць-Грицюк: У дітей кращий метаболізм, тому навіть надлишок продуктів у них так швидко не перетворюється у жирові відкладення, як у дорослих. Але все одно влітку треба дітей годувати легкою їжею. М’ясоїдам переходити на м’ясо птиці, вегетаріанцям – квасолю влітку замінювати сочевицею. І нормувати дітей у споживанні солодких напоїв, морозива, а також обов’язково поїти водою.

Фото: інтернет