Десерт, родом із дитинства

Десерт, родом із дитинства

Наближається 1 червня — Міжнародний день захисту дітей! Тож ми вирішили приготувати улюблений десерт дітлахів. Він не втрачає популярності вже пів століття, та й нині його залюбки готують як вдома, так і в багатьох кондитерських. Мова про печиво «Горішки». Ірина Зінчук і ресторатор, шеф-кондитер Катерина Яблонська заступили на кулінарне чергування та взялися готувати смаколик.

 

 

Горішки зі згущеним молоком — ідеальні солодощі для ласунів. Хрумкі, ароматні, з апетитною начинкою. Цей десерт має смак дитинства. На святкових столах українців він з’явися ще в 60-х роках минулого століття. З того часу рецепт «Горішків» перевірявся та удосконалювався спочатку нашими бабусями, згодом — мамами. Він був обов’язковим атрибутом солодкого столу на дитячих днях народження та весіллях. І кожна поважна господиня мала на кухні чавунну горішницю — спеціальну сковорідку для випікання цього десерту. У наш час вже є горішниці електричні, вони доступні за ціною та негроміздкі й значно спрощують процес приготування печива.

Для приготування «горішків» спершу слід замісити пісочне тісто. Катерина Яблонська у своїй кондитерській знайшла його ідеальний варіант. Вершкове масло (жирність не менше 82%) кімнатної температури слід нарізати кубиками. Змішати пшеничне та мигдалеве борошно, цукор, сіль та додати масло. Коли тісто стане крихким, додати яйце і вимісити до еластичності.

Нагріти форму для горішків. В електричній увімкнеться індикатор, що горішниця  розігрілася і її можна використовувати. Якщо горішниця  чавунна, то добре нагріти її на вогні з обох боків. Змащувати форму додатково маслом нема потреби, адже в тісті й так достатньо жиру. У кожну половинку накласти тісто, заповнюючи поглиблення на дві третини обсягу. Наповнивши форму, її треба щільно притиснути, щоб тісто рівномірно розподілилося. Пекти з кожного боку по 4-5 хвилин. Під час випікання треба розкривати форму, перевіряючи, чи горішки не підгоріли. Половинки повинні вийти золотавими, не блідими й не пересмаженими. Готову випічку треба викласти з форми на дерев’яну дошку й дати охолонути. За бажанням усередину горішка можна покласти шматочок волоського чи лісового горіха  або мигдаль. У підготовлені половинки покласти варене згущене молоко. І скласти горішки. 

Також це тісто можна використовувати для приготування пирогів чи печива.

Щоб приготувати «горішки», як в кондитерській Катерини Яблонської, візьміть:

Для пісочного тіста:

250 г пшеничного борошна;

150 г вершкового масла;

95 г цукрової пудри;

30 г мигдалевої муки;

60 г яєць;

3 г солі.

Для начинки: варене згущене молоко і горіхи.

Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».