Французька страва, яку вигадали татари

Французька страва, яку вигадали татари

Історія появи страви пов’язана з королем Людовиком IX. Французький монарх захоплювався войовничими подвигами татар, порівнював їх з античним прототипом пекла. Назва «тартати» з’явилася з легкої руки правителя, який був переконаний, що татари їдять тільки свіжину та солені огірки.

 

 

 

 

Сто років по тому у французів стала популярною страва, що називалася «татарський біфштекс» — візитівка тамтешньої національної кухні. Щоправда, кухарі внесли деякі корективи в рецепт, і тартаром стала зватись будь-яка страва, приготована зі шматочків сирої риби чи м’яса. Страва набула неабиякої популярності й зацікавила кухарів із різних куточків світу.

Нині тартар має чимало різновидів — від традиційного зі свіжини до фруктового. Цей давній французький наїдок немає стосунку до кочівників-татар, а подається у вишуканих ресторанах і приготований з добірної якісної сировини.

В оригінальному рецепті тартар готують зі свіжої яловичини, але замість м’яса також можна використовувати рибу (тунець, лосось) і навіть овочі. Ця страва є специфічною через те, що основний інгредієнт (у нашому випадку — м’ясо) не піддається термічній обробці. Ми приготуємо тартар з яловичини.  М'ясо має бути свіжим і якісним. Яловичину поріжте дрібними кубиками 3-4 мм. Також візьміть солений огірок і каперси.

Якщо ж каперсів у Вас не немає, використайте лимонний сік. А ще тримайте під рукою добрячий пучок свіжої петрушки та ріпчасту цибулю.

Всі інгредієнти дрібно наріжте. Потім приготуйте заправку, з’єднавши оливкову і соняшникову олію, лимонний сік та соєвий соус. Добре змішайте всі складові та додайте жовтки (найкраще — перепелині). З’єднайте тартар із заправкою, додайте сіль та свіжозмелений перець. Подавайте з хрумкими хлібцями чи тостами.

Щоб приготувати тартар з яловичини, візьміть:

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».