Картопляне пюре по-вірменськи

Картопляне пюре по-вірменськи

Картопляне пюре — на перший погляд, банальна страва. Але скільки разів вона нас рятувала, коли зненацька з’являлися побратими чи необхідно було мерщій нагодувати прибувших зі штабу інспекторів. Ми ж приготували цю домашню страву, в оригінальний спосіб. Тонкощами рецепту ділилиться відомий шеф-кухар, переможниця проєкту майстер-шеф Асмік Гаспарян.

 

 



Батьківщина картоплі — країни Південної та Центральної Америки. Тамтешні індіанці споживали її ще 14 000 років тому. Про картопляне пюре європейці вперше дізнались в середині XVI століття із книги лікаря Олександра Ексквемеліна «Пірати Америки». У своїх оповідях автор не лише описував грабунки та битви, але й традиції, побут і кулінарні вподобання місцевого населення. Він розповів, що картоплю там їдять на сніданок, готуючи у дуже цікавий спосіб. Бульбу розсипають на землі просто неба, де вона добряче підсихає на сонці, потім мокне під дощем і врешті — підмерзає в нічні заморозки. Після цього індіанки босоніж розминають її, відділяючи від шкірки. Так народжувалася страва, яку назвали «чуньо». Згодом французи підхопили ідею такого приготування картоплі, назвали наїдок «пюре», щоправда, адаптували рецепт до європейських стандартів.

Асмік пропонує скуштувати пюре по-вірменськи, яке готувала її бабуся. Картоплю слід почистити, залити водою і довести до кипіння. Тоді окріп зцідити, і залити картоплю молоком, щоб воно її повністю вкрило. Додати сіль і варити на повільному вогні. Молоко вступить в реакцію з картопляним крохмалем, і бульба почне вбирати в себе всю рідину. Може здатися, що овоч готується у заварному кремі. Коли картопля буде готова, додати вершкове масло і пом’яти все до пухкого, кремоподібного стану. Перед подачею пюре притрусити тертим сиром.

Щоб приготувати картопляного пюре по-вірменськи, візьміть:

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».

Довідково:

https://www.instagram.com/asmikgasparian/?igshid=9fwne4afrz4y&fbclid=IwAR3IiXmbLenaQnml5JgfdLKZ8WARtDIDVu-Jp3XdfAwG2CWEp8Co7s3kg1AАсмік Гаспарян — талановита шеф-кухарка, що називає себе українською вірменкою. Любов до кулінарії у неї в крові, як і в усіх кавказьких жінок. Випускниця кулінарної школи Le Cordon Bleu в Парижі, дієтолог, бренд-шеф ресторанів, переможниця телешоу «МайстерШеф», засновниця і головний експерт бренду спецій «Asmik».