Смаколик - візитівка столиці України

Смаколик - візитівка столиці України

Паски вже доїли, а солоденького хочеться знову? Не біда! Готуємо смаколик — візитівку столиці України! Той, який ви обов’язково привозили рідним і побратимам, повертаючись з відрядження до Київського гарнізону.  Здогадалися про що піде мова? В Наряд на кухню заступили Ірина Зінчук і шеф-кухар ресторану BalkonSky Маша Христич. 

 

 

 

Київський торт — солодка візитівка столиці України. А ви знали, що вигадали його працівники фабрики тоді ще ім. Карла Маркса ще в 1956 році? Нині, завдяки сучасній побутовій техніці, повітряно-горіхові коржі, з яких він складався, можна приготувати і в домашніх умовах. Але в ті часи досягнути унікального результату можна було лише в спеціальних промислових печах. Тому в радянські часи справжній Київський торт можна було дістати лише в Києві. З 4-ї ранку шикувалися довжелезні черги до Центрального гастроному, у магазин "Українські солодощі". Адже якщо хтось їхав до Києва на екскурсію чи у відрядження, то неодмінно повертався додому з гостинцем — круглою картонною коробкою з намальованими квітучими каштанами.

Про киян годі й говорити: і мови бути не могло, щоб заявитися кудись у гості без цього символічного кондитерського шедевра. В офіційному оригінальному рецепті 60-х років до складу виробу входили горіхи кеш’ю, привезені з Індії — саме вони й створювали його особливий смак. Щоправда, з роками кеш’ю поступово замінили на фундук, а ще через якийсь час — на дешевий і доступніший арахіс. У 2019-му році до Дня Києва Укрпошта навіть ввела в обіг поштову марку Київський торт.

Звичайно, сьогодні придбати Київський торт можна чи не в кожному супермаркеті, проте якщо ви спробуєте спекти його разом із нами, то до купованого варіанту більше ніколи не повернетесь. Відтепер цей десерт стане для вас ще доступнішим, швидшим у приготуванні і безумовно, смачнішим!

Напередодні випікання слід відділити білки від жовтків і залишити білки  при кімнатній температурі не менш як на 12-14 годин. Після цього можна братися за приготування. Насамперед необхідно підсмажити горіхи, щоб випарувати з них всю вологу. Далі з’єднати всі сухі інгредієнти: борошно, цукор та горіхи. Окремо  збити білки з лимонним соком, поступово додаючи 200 г цукру. Завершувати збивати слід тоді, коли утвориться стійка біла маса. Поступово до збитих білків додати суху суміш з горіхів цукру та борошна. Отриману масу потрібно викласти  у дві форми діаметром 26 см. Коржі для торту слід випікати протягом  2,5-3,5 годин, в залежності від потужності вашої жарової шафи. Першу годину температура духовки повинна бути 150°, потім зменшити її до 120°. Після випікання дверцята духовки слід відкрити та протягом 30 хвилин коржі звідти не діставати. Спечені коржі необхідно залишити відпочити ще на 12 годин при кімнатній температурі. Лише після цього вони будуть готові до перемащування кремом. Для крему необхідно збити 200 г. вершкового масла та 200 згущеного молока. Оздобити готовий торт на свій смак.

 

Щоб приготувати Київський торт за рецептом Маші Христич, візьміть:

12 білків;

800 г цукру; 

3 пакетики ванільного цукру;

2 ст. л. лимонного соку;

100 г борошна;

200 г горіхів кеш’ю; 

200 г фундуку.

Для крему:

200 г вершкового масла;

200 г згущеного молока.

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».