Сніданок короля Людовіка XVI

Сніданок короля Людовіка XVI

У переддень Дня Збройних Сил України Ірина Зінчук і галицька шеф-кухарка Оксана Вознюк взялися за приготування елегантного десерту, який подають в дорогих кондитерських та ресторанах. Тож якщо плануєте 6 грудня застілля в родинному чи колі побратимів — без такого вишуканого десерту вам аж ніяк не обійтися!

 

 

 

До речі, слово «суфле» з французької перекладається як «наповнений повітрям». Над створенням цього десерту працювали імениті французькі кулінари. Суфле хоч раз в житті їв кожен із нас, смакуючи цукерки «Пташине молоко». Але ця страва не завжди була десертом і взагалі спочатку була несолодкою. У 17-му столітті король Франції Людовік ХVI бажав починати свій день із чогось легкого. Тож зазвичай снідав перетертими овочами, заправленими соусом «Бешамель». А щоб зробити страву більш повітряною, кухарі підмішували в неї збиті білки. Потім масу ставили у розігріту піч. І таке суфле буквально тануло в роті і легко засвоювалося організмом. Згодом суфле стало десертом і улюбленою стравою французьких малюків.

Для приготування цього ніжного, витонченого і дуже яскравого десерту смородину (можна заморожену), цукор, лаванду, кардамон проварити у сотейнику орієнтовно 20 хвилин. Далі перебити суміш за допомогою блендера до однорідної консистенції та перетерти через сито. Замочити 20 грамів желатину у 60 грамах води і почекати, доки він набухне і стане білого кольору. Тим часом варто приготувати пісочну основу. Печиво перетерти в чаші блендера та змішати його з розтопленим вершковим маслом. На дно форми для торта діаметром 20 см втрамбувати отриману крихку основу. Желатин підігріти на водяній бані або у мікрохвильовій печі, не доводячи до кипіння, та ввести його у перетерту смородинову масу. Охолоджені вершки збити з крем-сиром та поступово додати до смородини. Готове суфле викласти на пісочну основу та залишити у холодильнику до повного застигання. Для того, щоб боки були гарні, Оксана Вознюк радить використовувати бортову плівку. Але якщо у вас її немає, то можна скористатись харчовою плівкою. Для декору використайте ожину, лохину чи смородину.

Для святкового смородинового суфле, візьміть: