Страва, яку вигадали гірники в Апеннінських горах

Страва, яку вигадали гірники в Апеннінських горах

Наша кулінарна мандрівка триває! Цього разу у студії Армія FM посол української кухні у світі, відомий шеф-кухар Юрій Ковриженко. Ми приготуємо страву не українську, а класичну італійську — паста Карбонара.

 

 

 

 

 

Карбонара — найпопулярніша італійська паста у світі. Секрет її популярності не лише в доступності інгредієнтів і швидкому приготуванні, а й в неповторному смаку — ніжному та витонченому.

Коли з’явилася паста карбонара, достеменно не відомо. За однією з найпопулярніших версій, з’єднати тепер вже традиційні інгредієнти здогадалися  вуглевидобувачі, які працювали в Апеннінських горах. Від назви їхньої професії (carbonaio) і пішла назва страви. Гірники по декілька місяців не поверталися додому, тому продукти завжди з собою брали про запас. Сир, оливкова олія, сіль, перець, паста, сиров’ялена свинина — все це могло зберігатися досить довго, а свіжі яйця завжди можна було роздобути на сусідніх фермах. Першу пасту готували в спартанських умовах — у горщику на багатті.

Карбонара — це всього 4 інгредієнти: паста, яйце, гуанчале, сир. Ми приготуємо страву власноруч. Це буде класична італійська паста fresca. Для неї потрібне борошно з твердих сортів пшениці, грубого помелу. Також необхідне і звичайне борошно. На 100 грамів борошна з твердих сортів пшениці беремо 200 грамів звичайного. І на кожних 100 грамів борошняної суміші беремо 1 яйце та 1 чайну ложку оливкової олії. Це класичне співвідношення продуктів для приготування італійської пасти.

Місимо тісто та даємо йому 20 хвилин відпочити. Після цього тісто можна розкачати за допомогою спеціальної машинки для пасти. Якщо ж у вашому арсеналі немає такого пристрою — скористайтеся качалкою і розкачайте пласт тіста товщиною в 1 міліметр. Наріжте тісто  товщиною та довжиною, що найбільше вам смакує. Обтрусіть свіжу пасту борошном і одразу ставте окріп, щоб її зварити. Вода, в якій вона готуватиметься, має бути солоною, наче морська. Врити пасту слід не довше 2-3 хвилин. Після цього зливаємо воду, проціджуємо і кладемо пасту в окремий посуд, поливши невеликою кількістю оливкової олії. Далі готуємо соус. Гуанчале, або будь-яке інше підкопчене м'ясо смажимо на сковорідці до хрумкості. Тоді в пательню кладемо пасту й обережно перемішуємо. Тим часом свіже яйце енергійно збиваємо, додаємо до нього натертий сир у співвідношенні 1:1. Оригінальний овечий сир Пекоріно Романо, який виготовляють в окремих провінціях Італії, знайти дуже важко. Зате у нас продається Пармезан, який з успіхом замінить цей інгредієнт. Знімаємо пательню з пастою з вогню, додаємо яєчно-сирну суміш і енергійно перемішуємо. Посипаємо страву свіжозмеленим чорним перцем. Класичну пасту карбонара можна подавати до столу.

Щоб приготувати 1 порцію пасти карбонара, візьміть:

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».