Зараз в ефірі:

Шансів взяти Одесу в росіян немає, — представник ТРО південного регіону

30.05.2022
Шансів взяти Одесу в росіян немає, — представник ТРО південного регіону

Про те які завдання виконує територіальна оборона у морській столиці України та як проходить несення служби з початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну в ефірі Армія FM розповів начальник регіонального управління сил територіальної оборони Південь, полковник Станіслав Ярмола.

Костянтин Богатирьов: Як взагалі розпочалося створення територіальної оборони в Одесі? Чи швидко вдалося укомплектувати підрозділи? Можливо були якісь труднощі?

Станіслав Ярмола: З прийняттям Закону України Про створення національного спротиву розпочалося формування сил територіальної оборони як нового виду ЗС України. В Одесі територіальна оборона розпочалась з формування регіонального управління, а з оголошення воєнного стану розпочалося формування бригади територіальної оборони. Завдяки патріотизму одеситів нам вдалося укомплектувати підрозділи територіальної оборони за лічені дні. Завдяки великій кількості бажаючих взяти участь в обороні рідного міста, командуванням було прийнято рішення про формування другої бригади територіальної оборони. В перші дні військового вторгнення управлінню доводилося під обстрілом диверсійно розвідувальних груп противника. На жаль, в цей період нам не вдалось уникнути втрат.

Костянтин Богатирьов: Чи проходили добровольці територіальної оборони Одеси навчання з основ військової підготовки?

Станіслав Ярмола: Так, всі добровольці, які були призвані до бригад територіальної оборони проходили навчання з військової підготовки. Велика кількість військовозобовʼязаних підрозділів територіальної оборони підписали контракти резервістів та пройшли завчасну підготовку, таким чином, на початку оголошення воєнного стану, вони вже мали необхідні фахові навички.Такі навчання є основою підготовки підрозділів в мирний час та проводились відповідно до планових завдань.

Костянтин Богатирьов: Як взагалі проходить відбір та підготовка військовослужбовця територіальної оборони перед залученням його до завдань за призначенням?

Станіслав Ярмола: Підрозділи територіальної оборони з перших днів війни розпочали виконувати бойові завдання, тому навчатися приходилося вже в бойових умовах. Як правило, частина підрозділу виконує бойові завдання, а інші частина — продовжує навчання. Це дуже важко, бійці перебувають в постійному напруженні, але всі розуміють, що часу на відпочинок немає, бо ми маємо швидко та професійно виконувати свою справу.

Костянтин Богатирьов: В територіальній обороні дуже багато цивільних. Чи мають вони бажання навчатися військові справі та відточувати свої навички?

Станіслав Ярмола: Дійсно, більшість наших військових — колишні цивільні. Але вони вмотивовані до захисту держави, вони бажають навчатися та вимагають від своїх командирів постійних тренувань. Це дуже цікавий процес. Віковий показник у підрозділах дуже різний (від 18-ти до 60-ти років). На початку війни я був здивований. Мати таких вмотивованих підлеглих дуже приємно.

Костянтин Богатирьов: Як розпочалась війна для територіальної оборони Одеси? Чи були ви забезпечені усім необхідним, або довелось залучити волонтерську спільноту?

Станіслав Ярмола: Це був дуже складний період. При формуванні підрозділів територіальної оборони активно допомагав мер нашого міста, колишній голова одеської адміністрації, голова одеської ради та багато місцевих волонтерських організацій. З призначенням на посаду голови військової адміністрації полковника Максима Марченка підготовка оборони Одеси стала набагато продуктивнішою. Саме він був ініціатором створення в місті другої бригади територіальної оборони, що вагомо підсилило обороноздатність нашого міста.

Костянтин Богатирьов: Яка наразі бойова обстановка в Одесі?

Станіслав Ярмола: Наразі в Одесі спокійно. В Чорному морі два ракетних кораблі та три десантних кораблі продовжують блокувати судноплавство.

Костянтин Богатирьов: Чим опікується територіальна оборона в цих умовах та які завдання вона виконує в місті?

Станіслав Ярмола: На даний час підрозділи територіальної оборони займаються підтриманням правового режиму воєнного стану, забезпеченням надійного функціонування органів державної влади, забезпеченням вимог комендантської години. Разом з поліцією та органами СБУ проводиться боротьба з диверсійно-розвідувальними групами противника, попередженням диверсій та терористичних актів.

Костянтин Богатирьов: Особливістю Одеси є також і вихід до моря. Тому зберігається загроза і з цього напрямку. Як підготувалась до цього територіальна оборона?

Станіслав Ярмола: Підрозділи ТрО беруть активну участь в обороні міста під керівництвом відповідного військового угруповання в обсязі визначених завдань. Більш конкретно розкривати цей напрямок недоцільно. Одеситам потрібно знати одне: місто надійно підготовлене до оборони, шансів взяти Одесу у противника немає.

Костянтин Богатирьов: Чи беруть ваші підрозділи участь у бойових діях, чи вони тільки захищають місто?

Станіслав Ярмола: Частина підрозділів ТрО які формувались в місті — виконують завдання як в області, так і за межами області на найбільш загрозливих напрямках.

Костянтин Богатирьов: Територіальна оборона Одеси забезпечується іноземними зразками озброєння? Якщо забезпечується, то як вона себе показала на морському напрямку?

Станіслав Ярмола: На теперішній час іноземними зразками озброєння в першу чергу забезпечуються підрозділи, які беруть безпосередню участь в бойових діях. Коли буде нам необхідна ця зброя — то вона в нас обов’язково з’явиться.

Костянтин Богатирьов: Чи багато добровольців тероборони долучились до оборони Одеси. Яким чином вони допомагають нашим військовим?

Станіслав Ярмола: Потрібно розуміти що військовослужбовці тероборони несуть службу у ЗСУ. Їх служба є військовим обов’язком. Також є добровольчі формування територіальних громад, які формуються з добровольців. І ось ці люди допомагають військовослужбовцям тероборони, Збройним силам у виконанні ними поставлених завдань, але тільки на території громад, які їх формували.

Костянтин Богатирьов: Ще однією цікавою особливістю є те, що тероборона Одеси активно допомагає СБУ у затриманні диверсантів. Скільки наразі їх затримано та найчастіше за якими підозрами?

Станіслав Ярмола: Це питання повністю під контролем СБУ. Я не володію конкретною інформацією щодо кількості диверсантів та підозр. Як правило, усі затримані передаються до органів Служби безпеки, де далі вони самостійно проводять слідчо-оперативні дії та розбираються в причетності підозрюваних у протиправних діях.

Фото основної світлини: Олександра Кіндсфатера кореспондент АрміяInform

Покриття
Надсилайте повідомлення
+38 097 1991.8.24
Наші соцмережі
Завантажуйте додаток