Ветеран Олександр Дейнега: Про екопродукцію та здорове харчування

Ветеран Олександр Дейнега: Про екопродукцію та здорове харчування

Олександр Дейнега, повернувшись з війни, змінив свою діяльність на власну справу, пов’язану із дегідрованими фруктами та овочами. Його продукти готові до споживання і є смачним перекусом у подорожах, туристичних походах, на фронті та навіть для дітей у школу.

 

 

 

 

Дар’я Бура: Чим ви займались до війни, та як почали займатись новою справою?

Олександр Дейнега: До війни працював в різних торгівельних компаніях мерчендайзером, а потім торговим представником. Потім працював ріелтором в сфері нерухомості, а після повернення з війни зайнявся вже приватною діяльністю.

Дар’я Бура: Чи правда, що після дегідратації фруктів в них зберігається найбільша кількість вітамінів?

Олександр Дейнега: Так, звісно. Навіть свіжозаморожені фрукти або овочі в наших побутових морозильних камерах нажаль не можуть зберегти максимум вітамінів. Також тут грає роль ергономічність готових продуктів. Сушені фрукти чи овочі можуть займати в декілька разів менше місця. Екологічність даного методу заготовки продуктів теж відіграє не останню роль. Така їжа вже готова до вживання.

Дар’я Бура: Як вплинуло на вас перебування в районі бойових дій?

Олександр Дейнега: Ці події впливають на всіх більш-менш. Ідучи на війну в званні молодшого сержанта я повернувся вже в званні офіцера. Від початку керував відділенням, а потім взводом. Звісно, це додає впевненості, бо ти вчишся працювати з людьми. Прийшло розуміння, що втрата матеріальних цінностей не така важлива, як втрата життя чи здоров’я.

Дар’я Бура: Як ви наважились почати власну справу?

Олександр Дейнега: Це все почалось зі знайомства з моїм побратимом Сергієм Вікарчуком, в якого вже було обладнання для такого виробництва. Я в свою чергу винайняв приміщення, де можна було працювати на промисловому рівні, так все і почалось. Спочатку ми думали втілити ідею “Кухарської сотні”, тому що паралельно ми займаємось і волонтерською діяльністю. Ми співпрацюємо з побратимами-фермерами у яких є надлишок сировини на вигідних умовах для обох сторін.

Дар’я Бура: Як ви змогли створити свій бізнес-план?

Олександр Дейнега:  Дуже допоміг колишній досвід роботи в торгівельних компаніях. Відповідно всі ці процеси можна було побачити зсередини. Тож є розуміння вимог та документів для реалізації такої діяльності.

Дар’я Бура: Де ви берете рецепти для вашої продукції?

Олександр Дейнега: Багато чого можна знайти в мережі інтернет. Також ніхто не заперечує експерементальний метод підбору. Дуже часто поєднуємо своє бачення та запозичений досвід. А дегустаторами виступаємо самі та наші друзі.

Дар’я Бура: Чи є можливість висушувати соковиті ягоди в домашніх умовах?

Олександр Дейнега: Можливо, але важко. Тому що технологічний процес займає багато часу і на побутовому рівні, в звичайних електро-духових шафах складно отримати велику кількість готового продукту.

Дар’я Бура: Чи додаєте ви якісь спеції або домішки в своєму виробництві?

Олександр Дейнега: В своїй продукції ми не використовуємо будь-яких домішок. Якщо вже ми беремо на себе роль екологічно чистого виробника, то наша продукція не має містити ніяких таких інгредієнтів.

Дар’я Бура: Який термін придатності та умови зберігання у відкритому вигляді ваших продуктів?

Олександр Дейнега: Термін придатності наших товарів 12 місяців в запакованому вигляді при кімнатній температурі. Бажано зберігати подалі від прямих променів сонця. Якщо після споживання у вас залишилось трохи продукту, то упаковка має спеціальну застібку, яка допоможе зберегти ваші овочі чи фрукти.