Як приготувати український варіант італійського ризотто

Як приготувати український варіант італійського ризотто

Головний інгредієнт у цій страві доступний всім. Знайдеться він і на польовій, і на кухні в ППД. Цим рецептом ви точно здивуєте підлеглих! Готував черговий кулінарний шедевр у студії Армія FM посол української кухні у світі, відомий шеф-кухар Юрій Ковриженко.

 

 

 

 


Це авторська страва Юрія Ковриженка, в якій він поєднав українську та середземноморську кухні, адже гречотто — родич італійського ризотто. Оскільки страви з гречки в Італії не споживають, то віднести її до кухні Апеннінського півострова не можна. Проте спосіб приготування дуже притаманний цій країні.

Першими вживати гречку почали народи Північної Індії та Непалу, які понад 4 тис. років тому населяли Гімалаї. Звідти вона потрапила в Китай, Середню Азію і на Кавказ. Назва «гречка» дозволяє припускати, що стародавні слов'яни запозичили її у греків, які жили на узбережжі Чорного моря. Європейські назви цієї рослини також вказують на її східне походження, але поняття «Схід» для кожного народу своє. У Греції й Італії гречку називали «турецьким зерном», у Франції, Бельгії, Іспанії та Португалії — сарацинським або арабським, а в Німеччині - «язичницьким».

Для гречотто слід взяти гречку і воду у співвідношенні 1:1 і зварити до напівготовності. Щойно крупа вбере в себе всю рідину, зняти з плити. І братися за приготування соусу. Для нього потрібно з’єднати базилік, волоський горіх, твердий сир, оливкову олію. До вибору сиру варто підійти ретельно. Юрій Ковриженко радить сир типу Пекоріно Романо, Грано Падано чи пармезан, адже саме він стане природнім підсилювачем смаку майбутньої страви. Інгредієнти для соусу потрібно перебити в блендері чи пропустити через м’ясорубку. Окремо зварити насичений рибний бульйон з форелі, коропа чи судака, додавши моркву, цибулю, петрушку, кріп та лавровий лист. Готову рибу дістати з бульйону, відділити від кісток. У гречку влити стакан процідженого бульйону і готувати, поки крупа не вбере всю рідину. Тоді додати столову ложку соусу і рибу з бульйону. Обережно перемішати. Присмачити білим меленим перцем і натертим сиром.

Щоб приготувати гречотто з фореллю, візьміть:

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».