Здоров’я - це насамперед те, що ми їмо

Здоров’я - це насамперед те, що ми їмо

Якими мають бути порції та продукти в раціоні здорової людини та важливість сніданка у вашому житті.

 

 

 

 

 

 

Чому важливо снідати та о котрій це краще робити?

Після пробудження спершу варто випити склянку теплої води, яка допоможе вашому організму прокидатися без стресу. Вже через 15- 20 хвилин після цієї процедури можна їсти. Сніданок заряджає енергією та гарним настроєм. Не лінуйтесь та снідайте добре – це неодмінно додасть вам впевненості у собі. Снідати краще через 30-40 хвилин після пробудження. Найкращий час для засвоєння їжі з 7 до 9 ранку.

Приклади корисних сніданків:

*Несолодкі каші (на воді або молоці) з маслом, сиром чи ягодами.

*Яєчня з овочами.

*Страви з сиру зі сметаною або кисломолочним продуктом, можна з додаванням ягід та фруктів.

*Кілька млинців зі злакового борошна з начинкою на ваш смак.

*Бутерброди з овочами, рибою, птицею, які можна прикрасити листковим салатом.

 

Порція. Визначаємо добові грами за допомогою своїх долонь

Порція будь-якого м’яса має бути завбільшки з долоню, але без пальців (100 г).

Риба має уміститись у долоні з пальцями (150 г).

Шпинат, листя салату має уміститись у двох долонях (80 г).

Ягоди та фрукти також мають поміститись у двох долонях (100 г).

Порція овочів має бути, як ваш кулак.

Сухих макаронних виробів, як і рису, має бути купка десь із ваш кулак.

Маленької жмені горіхів та насіння достатньо, їсти їх краще не поспішаючи.

Картоплі має бути з ваш кулак.

Масла чи арахісової пасти на день вистачить 2-3 порції, кожна з яких — як кінчик великого пальця.

Шматочок тортика чи пирога собі варто відрізати завдовжки та завширшки зі свої два пальці.

 

Що має входити в щоденний раціон

*Овочі й фрукти. Варто їсти багато різних овочів і фруктів. Картоплю не враховуємо, оскільки вона містить мало клітковини і багато крохмалю.

*Білки. Віддавайте перевагу рибі та птиці, бобовим і горіхам. Також вживайте яйця, сири, несолодкі кисломолочні продукти, рідше червоне м'ясо.

*Цільнозернові продукти. Віддавайте перевагу хлібу з цільнозернової пшениці та висівок. Вводьте в раціон різні каші. Обмежте вживання білого хліба, білого рису і випічки.

*Напої. Пийте воду, чай, молоко, несолодкі компоти та кисломолочні продукти. Уникайте вживання газованих напоїв.

*Сіль і цукор. Постарайтеся вживати в день не більше 5 грамів солі та до 50 грамів цукру.

Їжте корисне та будьте здорові!