М'ясо по-морпіхівськи
23 травня наша держава відзначає День морської піхоти України. Напередодні свята ми вирішили дізнатися, що найбільше смакує нашим морпіхам. Про гастрономічні вподобання бійців у беретах кольору морської хвилі розповів старший кухар 503-го окремого батальйону морської піхоти Борис Клименко.
Як розповів військовий кухар, ця страва — одна з найулюбленіших серед морських піхотинців. Готує він її з курячого філе, цибулі, твердого сиру та майонезу. Насамперед слід розрізати філе вздовж і трішки відбити, потім — посолити та поперчити. Тим часом цибулю, нарізану півкільцями, замаринувати в оцті, розбавленому водою, солі та перці. Також для цього наїдку потрібен майонез. І Борис переконаний, найкращим буде соус, приготований власноруч.
Деко змастити олією, викласти шматки м’яса, змастити майонезом, зверху — викласти цибулю і щедро посипати тертим сиром. Страву помістити в духовку, розігріту до 250 градусів. 15 хвилин пекти в режимі "низ" і 15 хвилин в режимі «верх». Готове м'ясо дістати з духовки і притрусити свіжонарізаною зеленню.
Насправді спосіб приготування м’яса по-морпіхівські дуже нагадує відому всім страву "м'ясо по-французьки". Хоча у всьому світі, окрім пострадянського простору, вона зветься «м'ясо по-Орловськи» (дослівно "телятина Орлов" — Veau Orloff), оскільки творець страви, француз Урбен Дюбуа був кухарем графа Олексія Орлова (1787-1862), найближчого соратника імператора Миколи Першого.
«Телятина по-Орловськи» — це запіканка з телятини, картоплі та грибів під соусом бешамель із додаванням сиру. У спрощеній версії, званій «м'ясом по-французьки», зникли гриби, а м'ясна складова стала найчастіше зі свинини чи яловичини, соус бешамель замінений вершками, сметаною або ж майонезом.
Щоб приготувати м'ясо по-морпіхівськи, візьміть:
Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».