Тістечка для закоханих з Римської імперії

Тістечка для закоханих з Римської імперії

Вже за тиждень закохані пари по всьому світу відзначатимуть своє "професійне" свято — День Святого Валентина. Якщо ви вже думаєте про оригінальний подарунок, спробуйте приготувати десерт. Це швидко і смачно, а якщо готуватимете з любов’ю і з Армія FM, то вам неодмінно все вдасться! На передсвятковому чергуванні Ірина Зінчук та Олексій Пташник — співзасновник кондитерської Big berry Київ готували смаколик, який варто взяти на озброєння до Дня закоханих.

 

Капкейки посідають гідне місце у списку найпопулярніших десертів вже кілька століть поспіль. Симпатичні маленькі тістечка без крему з'явилися ще у Римській імперії, а загальноєвропейську популярність здобули за епохи Середньовіччя.

Особливо цей вид випічки прижився в Англії. Там селяни готували їх у невеличких формах, аби було зручно брати з собою на сільськогосподарські роботи. Оскільки випічка не потребувала начинки, могли нею ласувати навіть найбідніші родини. Деякі господині доповнювали тісто солодкою помадкою чи шматком смаженої цибулі.

Свою назву, за однією з версій, солодощі набули завдяки тому, що продукти для них вимірювали чашками. Інша ж стверджує, що ласощі просто випікали у чашках. Наприкінці XIX століття капкейки з'явилися в Україні. Щоправда, називалися вони кексами — у крамницях Російської імперії продавалися і великі вироби, які нарізали скибками, і маленькі, якими ласували діти навіть у шкільних їдальнях.

У невеликій ємності розтерти яйця з цукром або цукровою пудрою. Потім додати вершкове масло кімнатної температури  і перемішати. Далі — кефір. Після цього ввести в масу просіяне борошно, розпушувач і соду. Тісто можна присмачити цедрою лимона чи лайма. В паперові форми для випікання капкейків покласти по 1-2 столові ложки тіста. Можна додати заморожені чи свіжі ягоди. Випікати в духовці, розігрітій до 160-180 градусів протягом 30 хвилин. Поки тістечка вистигатимуть, варто приготувати крем для оздоблення. Для крему треба взяти сир (філадельфія, буко чи маскарпоне), цукрову пудру і вершкове масло у співвідношенні 4:1:1. Продукти мають бути кімнатної температури. Спочатку з’єднати цукрову пудру з маслом міксером, згодом ввести сир. За допомогою кондитерського мішка чи ложкою викласти крем на тістечка. Зверху оздобити ягодами чи шоколадом.

Щоб приготувати капкейки, візьміть:

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».

 

Олексій Пташник — співзасновник столичної кондитерської Big Berry. Випускник Національного університету харчових технологій за спеціальністю «Технологія цукру і цукристих речовин». У 2013 році разом з дружиною відкрили кав’ярню, і не знайшовши поставників якісних десертів вирішили виготовляти їх самостійно. Тепер їхня кондитерська виготовляє натуральні десерти й торти на замовлення. Їхні десерти — суто ручна робота.