Цілюща страва від Авіценни

Цілюща страва від Авіценни

12 грудня відзначаємо День Сухопутних військ — найчисельнішого виду Збройних Сил. І до цього свята радимо страву, якою можна нагодувати численну компанію. Вона ситна, ароматна і неймовірно смачна! Готувати можна хоч вдома, хоч на польовій кухні, для побратимів! А всі секрети цього наїдку розкрив Максим Литовченко — успішний галицький кухар у третьому поколінні, шеф-кухар ресторану Панорама.

 

 

До речі, назва страви узбецькою мовою звучить «плов ош». І кожна літера назви — це перша літера в назві інгредієнтів, які входять до рецепту: цибуля, морква, м'ясо, жир, сіль, вода і рис. Кожен складова підібрана не випадково і в комплексі страва має цілющі властивості — насичує і повертає дожиття. Існує легенда, мовляв, сам лікар Авіценна використовував плов для лікування вельмож. Адже вважав, що плов цілющий і може вилікувати від багатьох хвороб. Після важких операцій, фізичних навантажень, голодувань чи виснажень хворих годували пловом, який піднімав імунітет та відновлював сили.

Готувати плов Максим навчився від узбеків. У казан треба налити велику кількість рослинної олії, розігріти її та підсмажити до золотавого кольору посічену кубиком цибулю. Згодом додати крупно нарізану моркву. Пізніше — нарізане великими шматками м'ясо. Дати нут, а згодом спеції. Не перемішуючи, готувати суміш протягом 15-20 хвилин. Довгозернистий рис промити тричі під проточною водою і на 5 хвилин залити кип’ятком. Тоді у відціджений рис додати родзинки чи барбарис і помістити в казан, в якому готується м'ясо з овочами. Залити все водою на висоту однієї фаланги пальця. Щойно вода закипить — зменшити вогонь і готувати під кришкою 40 хвилин. Коли води над рисом вже не залишиться, закласти в центр головку часнику і дерев’яною лопаткою зробити декілька отворів, щоб легше виходила волога з плову. Тушкувати під закритою кришкою ще 10 хв, а тим часом приготувати салат «Ачучук», як це роблять узбеки. Помідори нарізати великими шматками, а цибулю і перець чилі — дрібно. Заправити салат олією, сіллю та перцем і притрусити петрушкою чи кінзою. Тепер стравою можна частувати гостей!

Щоб приготувати узбецький плов, візьміть:

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».

Довідково:

 

Максим Литовчинко — шеф-кухар в третьому поколінні, що за 16 років роботи в Україні та за кордоном, працював з багатьма іноземними топовими шефами, у тому числі і володарями зірок Мішлен та «Золотого Бокюза». Очолює кухні ресторанів Львівських  готелів «Панорама» та «Ferenc».