День виробників меду

День виробників меду

20 травня відзначаємо Всесвітній день бджіл, маленьких комах, які несуть людству величезну користь і в той же час мають потребу в захисті і турботі. Більшість основних сільськогосподарських продовольчих культур потребує бджіл та інших запильників. Останнім часом бджоли виявилися під загрозою вимирання. 

 

 

 

Рішення про відзначення цього Дня було прийнято в ООН 20 грудня 2017 року. Ініціатором виступила Словенія, яка і запропонувала, щоб цей день відзначався в травні, коли медоносні бджоли в Північній півкулі є найбільш активними, а потреба в запиленні є найвищою. 

Окрім того, 20 травня 1734 року народився словенський бджоляр, засновник сучасного бджільництва Антон Янша. Мета Дня - підвищити обізнаність про важливість бджіл та інших опилювачів і допомогти вжити заходів для забезпечення виживання бджіл на благо всього людства.

В Україні бджільництво було відоме з давніх давен, щоправда, звичних вуликів тоді не було й за медом доводилося лазити на дерева. Звали таких збирачів меду бортниками. Найбільше бортництвом славились Чернігівщина й Полтавщина. Мед уживали не тільки як цінний харчовий продукт, але і як обрядову страву. Медом і воском сплачували данину. У великій кількості вони йшли на експорт у близькі й віддалені країни – Візантію, Італію, Францію, німецькі землі, через Каспій – аж до країн Сходу. 

Й нині наша країна належить до країн-лідерів з виробництва меду. У 2019 році, за даними Державної служби статистики, з України було експортовано 55,6 тис. тонн меду.

У всьому світі вимирання бджіл є актуальною проблемою. Бджоли вважаються третіми за рахунком корисними тваринами після корів і свиней. Вони грають важливу роль в харчуванні людини - бджоли запилюють більшу частину плодоовочевих культур і сприяють збереженню біорізноманіття в природі. В раціон військовослужбовця бджоли теж вносять свій вклад, адже ні один сухий пайок в ЗСУ не обходиться без меду.

Однак, вчені спостерігають в різних регіонах світу тенденцію скорочення популяції бджіл. Серед основних причин вимирання бджіл - монокультури і використання пестицидів у сільському господарстві. У квітні 2018 року Німеччина підтримала рішення Європейського Союзу щодо заборони шкідливої групи пестицидів, неонікотиноїдів, яку використовують для обробки грунту. Зараз ведуться дискусії з приводу заборони ще одного засобу захисту від шкідників під назвою гліфосат..

Цікаві факти про бджіл:

- у світі налічується понад 20 000 видів бджіл;

- бджола - єдина комаха, яка виробляє їжу, яку людина може вживати в їжу без додаткової обробки;

- бджоли запилюють більше 170 видів рослин;

- бджола запилює від 50 до 100 квітів за один виліт за медом;

- медоносна бджола повинна з'їсти близько семи або навіть дев'яти кг. меду, щоб зробити 450 г. бджолиного воску;

- медоносні бджоли спілкуються один з одним за допомогою своєрідних «танців» - так вони передають напрям і відстань до квітів;

- середньостатистична бджола здатна зробити тільки 1/12 частини чайної ложки меду за все життя;

- вважається, що бджоли існують на землі 15 млн. років, оскільки бджолу знайшли застиглою усередині бурштину.

Збереження бджіл - це збереження біорізноманіття на планеті.

Ще більше цікавої та корисної інформації шукайте на сайті Армія ФМ та наших сторінках у FacebookInstagramTwitter .