Зараз в ефірі:

2023 рік залежить від результатів війни в Україні

30.12.2022
2023 рік залежить від результатів війни в Україні

Про світові конфлікти у 2022-му та прогнози на наступний рік на Армія FM розповів політолог Денис Москалик.

Бої між Таджикистаном і Киргизстаном

За словами експерта, цього року у вересні розгорілися чергові криваві бої на прикордонні між Таджикистаном та Киргизстаном. Попри те, що загинуло понад 100 осіб, не було розв'язано жодного проблемного питання.  На боротьбу щодо ресурсів та територій накладається ще й етнічне протистояння між обома країнами (киргизи — тюрки, таджики — індоєвропейці), а це унеможливлює встановлення тривалого миру.

Відбувається певна зміна поколінь управлінців із Центральної Азії з урахуванням тих кланів, які захопили владу при здобутті незалежності цих держав. Це все накладається на певне ослаблення впливу росії і, відповідно, посилення Китаю та Туреччини. Регіон входить у новий період турбулентності, що загрожує новими громадянськими та міждержавними війнами. 

Протести в Ірані

Як зазначив Денис Москалик, в Ірані з 2016 року регулярно спалахують протести. Останні акти непокори відзначалися значним акцентом на ідеологічних основах ісламської республіки та мобілізацією представників етнічних окраїн. Крім того, до мітингів приєдналися представники нафтової промисловості на південному заході країни. Захоплення влади найбільш реакційними елітами в Ірані і репресивний режим дали черговий виток радикалізації суспільства. РОзбіжності в країні не вирішені, оскільки влада схильна до репресій і не зацікавлена в компромісах.

Іранці орієнтовані розвивати партнерство найперше з Китаєм та Росією. Це робить неможливим певний міжнародний компроміс із західними країнами і скріплює міжнародний інтернаціонал диктатур, що зараз загрожує демократичним країнам.

Смерть королеви Єлизавети ІІ та зміна уряду у Великій Британії

На думку експерта, у випадку зміни урядів у Великій Британії ми бачимо по суті наслідки внутрішньопартійного перевороту з боку Ріші Сунака і його прихильників, пов’язаного з боротьбою всередині Консервативної партії. Консервативна партія досягла надзвичайних результатів кілька років тому, відібравши у лейбористів округи, які голосували за них десятиліттями. Але цьогоріч ситуація змінилася на фоні економічної кризи та зростання інфляції. Це призвело до того, що розгорілася палка боротьба за керівництво Консервативною партією, що й коштувало посади Борису Джонсону.

Європейські країни так чи інакше страждають від нестабільності, що зараз зростає. Для Британії це момент зламу епох, який символічно відзначився зміною багаторічного монарха і приходом на престол Чарльза ІІІ. 

Переобрання Сі Цзіньпіна главою КНР на третій термін

На переконання Дениса Москалика, через надконцентрацію влади в одних руках та продовження загальної тенденції зі ресталінізації політичний стрій в Китаї стає подібним на режим Мао Цзедуна. Тобто агресивним всередині країни і схильним до потенційного конфлікту зі США за Тайвань.

Вибори до Конгресу США

Як наголосив експерт, вперше за багато десятиріч демократи зберегли свій вплив і в Палаті представників, і в сенаті. І це свідчить про завищені очікування з боку республіканців, які не змогли утвердити свій безумовний вплив в обох палатах Конгресу.

Також вибори продемонстрували певну слабкість Трампа. Його популярність падає, це знижує його шанси як кандидата в президенти у 2024 році і загалом шанси республіканців на перемогу. 

Скандали довкола Чемпіонату світу з футболу в Катарі

Денис Москалик переконаний: свідчення загальних тенденцій на міжнародній арені — надзвичайний рівень корумпованості міжнародних організацій, не здатних відстоювати декларовані цінності. Внаслідок цього тоталітарні країни можуть завдяки грошам впливати на певні організації та використовувати спорт заради політики.

В умовах наростання розбіжностей на міжнародній арені все більше буде проблем із проведенням таких заходів країнами. Тож має відбутися не лише переформатування міжнародної політики, а й тих інституцій, що є на Заході та можуть впливати на міжнародний порядок денний. 

Загострення конфлікту на кордоні Сербії та Косово

За словами експерта, до нинішнього конфлікту призвели не адепти консервативних кіл, а президент Вучич як представник найбільш проєвропейських груп у Сербії.

Сербія не готова відпустити Косово і відійти від конфліктів на підґрунті Югославських війн. Шовінізм та реваншизм у країні все ще небезпечні, і без прямого контролю з боку Заходу ситуація знову загрожує розгорітися війною. Цим намагатиметься скористатися росія, щоб розпалити новий конфлікт на Балканах.

Зміни у світі після повномасштабного вторгнення росії в Україну

За свідченням експерта, світ до 24 лютого очікував, що ситуація розвиватиметься з огляду на Мінські домовленості, а ескалації можна буде уникнути, звівши все до гібридних протистоянь. Росія у 2022 році показала, що це неможливо.

Загострення конфліктів на міжнародній арені загрожує масштабнішими війнами в різних частинах світу. Майбутнє планети значно залежить від результатів війни в Україні. Це розуміють за кордоном, і тому є значне залучення партнерів України і певний рівень підтримки.

Денис Москалик розповів, що Іран, Китай та Північна Корея вивчають досвід російсько-української війни. І те, що росія досі не покарана, провокуватиме нові конфлікти в різних частинах світу. 

Найперше мова йде про Південнокитайське море та амбіції Китаю в цьому регіоні, зіткнення зі США та їх партнерами. Можливі конфлікти на Корейському півострові, оскільки використання безпілотників, швидше за все, не припиниться. Корейці таким чином вимагатимуть у Південної Кореї певних поступок. Це і Близький Схід. Експансія Ірану і пов’язаних із них проксі. Надалі це загрожує новими масштабними боями в Сирії та Лівії, де все ще тривають місцеві війни. Також є ймовірність конфлікту у Венесуелі та Центральній Азії.

Як резюмував експерт, війна в Україні спровокувала зближення авторитарних режимів. Можливе тісне партнерство між росією, Іраном та Китаєм. По суті, в  майбутньому можлива поляризація на авторитарний і демократичний світи і протистояння між ними.

Покриття
Надсилайте повідомлення
+38 097 1991.8.24
Наші соцмережі
Завантажуйте додаток