Найгірший суп, який став національною стравою

Найгірший суп, який став національною стравою

11 листопада Польща відзначатиме День Незалежності. Тож ми вирішили приготувати національну страву наших найближчих західних сусідів.

 

 

 

 

 

 

Журек завдячує своєю появою скнарі-пекарю, що жив у селі неподалік Познані й мав пекарню та корчму. У своєму закладі харчування він продавав розбавлене пиво і приготовану абияк несмачну їжу.

Якось селяни вирішили провчити жмикрута-корчмаря. І найняли одного ненажеру, аби той заклався зі скнарою, що без ризику для організму з’їсть найгірший суп, який той зможе приготувати. На кону стояли корчма та рецепт найгіршої страви проти мішка золота. Корчмар взяв прокислі рештки закваски та житній хліб, залив їх окропом, вкинув кілька овочів, приготовану до коптіння сиру ковбасу, часник і шматок засохлої копченої шинки.

Яким же було його здивування, коли таємничий гість з’їв кілька мисок прицмокуючи, а ще й інші гості захотіли її спробувати. Так скупий пекар-корчмар втратив корчму і рецепт супу. А суп, який назвали журеком, став національною стравою Польщі і нині його готують господині і вдома, і у вишуканих ресторанах.     

За день-два до приготування журеку слід підготувати закваску. Для цього змішати житнє та пшеничне борошно з водою, розтертим часником, сіллю та цукром і залишити в теплому місці для дозрівання. Через два дні закваску процідити, й вона буде готовою до подальшого приготування супу.

У каструлю налити воду і поставити її на вогонь. Туди покласти сиру домашню ковбасу і варити після закипання 20 хвилин. Тоді ковбасу дістати з каструлі, відкласти, а в бульйон додати картоплю, нарізану кубиком. Окремо обсмажити нарізану кубиком цибулю, часник та копчені ковбаски. Додати цю засмажку до бульйону і помістити туди також порізану кубиком відварену ковбасу. Варити протягом 20 хвилин, потім додати пів порції готової закваски. Приправити сіллю, перцем, майораном, лавровим листком, а також білим хроном, що надасть страві особливої пікантності. На невеликому вогні готувати страву ще 30 хвилин. Зазвичай журек подають у житньому хлібі з відвареним яйцем, петрушкою та невеликою кількістю лимонного соку.

Щоб приготувати журек, візьміть:

Готуйте з нами, бо все смакує краще з Армія FM! Більше цікавих рецептів шукайте на нашому сайті в розділі «Наряд на кухню».


Довідково:

 

Дмитро Будашка — головний бренд-шеф Unilever Food Solutions Україна. Навчався в Національному університеті харчових технологій. Працював шеф-кухарем в ресторанах України та Казахстану. Спеціалізується на стравах середземноморської, європейської та національної кухонь.